Vroege feministen vertaald in pen, bed en gewoontes

2021-11-18 06:16:10 By : Ms. Sarah Gu

Je gebruikt een adblocker. Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien, moet u deze uitzetten!

MIDDELBURG – Het westerse feminisme begon niet in de negentiende eeuw, het is al meer dan vijf eeuwen oud. Joyce Pijnenburg, historica van vrouwelijke filosofen en westerse mystieke denkers, heeft teksten van drie historische feministen vertaald, geïntroduceerd en samengevoegd tot het boek Pen, bed en gewoonte: Drie vrouwen over gender, seks en redelijkheid.

Tijdens het lezen over feminisme stuitte Joyce Pijnenburg (41) op een reeks vroege feministen. De drie vrouwelijke denkers, van drie verschillende leeftijden, hebben een vergelijkbare boodschap. Ze zetten hun tijdgenoten aan het denken en hun werken zijn vandaag de dag nog steeds maatschappelijk relevant. Met de eerste Nederlandse vertaling hoopt Pijnenburg een breed publiek aan te spreken. “Er wordt weinig gezegd en geschreven over de vrouwelijke filosofen uit het verleden. Ze worden zelden of nooit geciteerd, waardoor iedereen meer vertrouwd raakt met de mannelijke denkers. De feministische beweging is onderbelicht en daar hoop ik met dit boek verandering in te brengen.”

Eerste broodschrijver Christine de Pizan was de eerste broodschrijver in de veertiende eeuw. Met haar openbare brieven was ze de aanstichter van de eerste westerse feministische beweging. Ze analyseerde en beschreef systemisch westers seksisme, en haar werk werd goed ontvangen door de koningin van Frankrijk. “Pizan gaf vuur en inhoud aan het feminisme. Ze bekritiseerde de toen zeer populaire Roman van de Roos. In haar eerste openbare brief neemt ze passages uit de roman onder de loep en benadrukt ze de belangrijkste punten die vandaag de dag nog steeds relevant zijn.” Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat niet alleen over de rechten die mannen en vrouwen hebben. Het zit vooral in het denken en in het handelen. Tullia d'Aragona, bijvoorbeeld, wees een vriend in een getranscribeerde dialoog erop dat hij haar vragen niet echt beantwoordde. Hij reageerde ontwijkend door zichzelf af te schilderen als een wijze, geleerde man en te verwijzen naar de mainstream denkers die hij had gelezen. D'Aragona was een dichter en sekswerker die haar mannelijke gesprekspartners uitdaagde om de fundamenten van de filosofie in twijfel te trekken. “D'Aragona liet haar lezers zien wat 'mansplaining' is: dat een man denkt dat hij alles aan vrouwen moet uitleggen. De hiërarchie van man over vrouw, als ziel over lichaam, speelde toen een duidelijke rol en speelt dat nog steeds, zij het subtieler dan toen.”

Spotgedichten In de zeventiende eeuw schreef Sor Juana Inés de la Cruz veel teksten uit het klooster, waaronder spotgedichten. Ze pleitte voor de empowerment van vrouwen. In Mexico is 'Sor Juana' een heldin van het feminisme. “Het is belangrijk dat we onze geschiedenis kennen, zodat we ervan kunnen leren. Terwijl ik deze vrouwen onderzocht, groeide mijn liefde voor hun teksten. Ze inspireren me om kritisch te blijven.” Tijdens de vertaling heeft Pijnenburg geprobeerd om de oorspronkelijke teksten vlot leesbaar te houden, wat zeer succesvol is geweest. Aan elke tekst is een inleiding toegevoegd, zodat de lezer de context kent en begrijpt waar de inhoud over gaat. “Feminisme is niet nieuw, want het probleem van seksisme is ook niet nieuw. Ik hoop dat zowel feministen als niet-feministen nieuwsgierig worden naar de geschiedenis en willen leren over de kritische stemmen.”

Het boek 'Pen, bed en gewoonte' is voor € 19,95 te koop bij de plaatselijke boekhandel en via uitgeverij www.isvw.nl.

Digitale krant Adverteren Advertentie plaatsen Bewerking indienen Bezorging Bezorgingsklachten Mapverspreiding

Hoofdkantoor Zundert (bezoekadres) Molenstraat 17a-1 4881 CP Zundert Telefoon 076 – 599 81 11 Postadres Postbus 22 4880 AA Zundert

Goes kantoor Keizerstraat 3a 4461 AN Goes Tel. 0118 – 61 76 61

Bergen op Zoom kantoor Sint Catharinaplein 12 4611 TS Bergen op Zoom Telefoon 0164 – 25 14 11

Internetbode.nl is het actuele lokale nieuwsplatform van Weekblad de Bode. Bij Uitgeverij de Bode staat de lezer centraal. De Bodes kenmerkt zich door de grote hoeveelheid nieuws en informatie uit de directe omgeving, verzameld en geschreven door eigen journalisten en correspondenten, zowel online als offline met haar lezers te delen.

Copyright Uitgeverij de Bode 2021. Niets van deze website mag worden verveelvoudigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van openbare Privacyverklaring.

© Copyright Internet-messenger. Het is niet toegestaan ​​teksten, foto's of enig onderdeel van deze website te kopiëren of te verspreiden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pub. | Privacyverklaring.