TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-09-03 01:07:03 By : Ms. Eileen Yu

Home Nieuws Overzicht TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

Teqram, Widenhorn en Van Ommen zijn de winnaars van de TechniShow Innovation Awards 2022. Zij namen hun prijs maandagavond in ontvangst tijdens de feestelijke Avond van de Maakindustrie.

De winnaars van de TechniShow Innovation Awards, Frans Tollenaar van Teqram, Jacco Kramer van Van Ommen, Anco Euser van Widenhorn. Zij kregen de award overhandigd door Eveliene Langedijk.

De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de vakbeurs TechniShow in de Jaarbeurs in Utrecht.

Teqram won in de categorie Flexibel produceren met de slijprobot EasyGrinder. Deze oplossing automatiseert het slijpen van plasma en autogeen gesneden delen, dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap wordt gedaan. Bij de EasyGrinder hanteert een robot nu diezelfde gereedschappen. Opmerkelijk is vooral de toepassing van de door Teqram zelf ontwikkelde Vision-techniek.

Hierdoor herkent de robot waar de delen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal. Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Volgens de jury is deze oplossing daarom een schoolvoorbeeld van flexibel produceren. De jury heeft ook mee laten wegen dat de EasyGrinder grote internationale potentie heeft.

In de categorie Digitale fabriek was de prijs voor de Afraapmodule van Widenhorn. Doordat deze kan worden geïntegreerd met CADCAM, Calculatie & Shopfloor software én ERP, wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen. Zo wordt veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer gezocht naar producten, locaties of papieren.

De jury merkte op dat de AfraapTool van Widenhorn een oplossing is, die de onmiskenbare voordelen van digitalisering bereikbaar maakt voor het kleinere MKB. Juist dat is momenteel een van de voornaamste doelen van de landelijke Smart Industry campagne: niet alleen de voorlopers moeten de kansen van automatisering en digitalisering omarmen, ook het kleinere MKB moet hier in mee kunnen komen.

In de categorie Slim Produceren ging Van Ommen met de award aan de haal. De producent van snijgereedschappen uit Beekbergen had eigenlijk een dubbele inzending: een universele frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren doordat de frezer dankzij de iconen in één opslag ziet wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zo zeer voor de frees – er zijn meer fabrikanten met prima universele frezen – als wel voor de iconen. En vooral voor het daarmee loslaten van de traditionele DIN normen, waar de jonge generaties programmeurs, zeker HBO-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn.

Het is volgens de jury mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Tegelijkertijd laat deze winnaar zien dat innovatie niet altijd via een hightech oplossing hoeft te gebeuren. Innoveren zit ook nog steeds in kleine dingen die een flinke productiviteitsverbetering brengen.

In algemene zin merkte de jury nog op dat je kunt zien dat Industrie 4.0/Smart Industry is geland, althans bij de Nederlandse aanbieders van productietechnologie. De inzendingen tonen aan dat Industrie 4.0 tastbaar wordt voor het MKB-maakbedrijf. Ook valt op dat een belangrijke trend als Model Based Definition (MBS) voet aan de grond heeft gekregen. Meerdere nominaties haken hierop aan, zoals het platform Smart Welding Factory van LAC.

Op de vorige TechniShow was Model Based Definition nog een ver-van-mijn-bed-show, nu –  4 jaar later – heeft de maakindustrie echt grote stappen gezet die zichtbaar worden in de nominaties. Het toont volgens de jury wel aan hoe snel ontwikkelingen gaan en waarom een beurs als TechniShow zo belangrijk is.

De digitalisering zet sterk door. Bedrijven zetten deze in om bijvoorbeeld het tekort aan vakmensen te compenseren (bijvoorbeeld in de Sonic Shark, een van de nominaties). Soms moet je daarvoor bestaande oplossingen op een slimme manier aan elkaar knopen en data die al in het proces beschikbaar zijn, op een andere manier hergebruiken.

EMAG maakt productie flexibeler, productiever en duurzamer

Bespaar en verduurzaam met koelsmeermiddel uit de spanenbak

AMB wordt ontmoetingspunt voor startende ondernemers

Mazak introduceert krachtige en scherp geprijsde VCE-600

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

BCB Staalconstructie zet grote stappen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

Dumaco maakt onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties. Wat drijft ons? Dat elk onderdeel dat wij in…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

30-03 Als praktische ontwikkelaar van producten in de verspaning, zijn de vari verzinkboren aan het…

16-03 Sinds de vorige versie van AutoPOL kunnen samenstellingen met de Batch module automatisch verwerkt…

16-03 Fiber Laser Benelux is leverancier van de veelzijdige fiberlaser systemen van de Italiaanse fabrikant…

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).