RTV Maastricht - Stapelbedden met matrassen in plaats van veldbedden

2022-08-08 04:03:57 By : Mr. Verdi Lv

Het gesprek dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers vandaag hield met de 40 asielzoekers in het bijgebouw van het Gouvernement heeft ertoe geleid dat de veldbedden die in het gebouw staan, worden vervangen door stapelbedden met matrassen.

Het COA was komen praten met de asielzoekers omdat die ontevreden waren over de Maastrichtse opvanglocatie. De vluchtelingen zijn afgelopen maandag vanuit Ter Apel tijdelijk naar Maastricht overgebracht. Een dag later voerden zij actie over de slechte leefomstandigheden, zo klaagden zij over het feit dat zij moesten slapen op veldbedden en dat het er te koud was. Dit laatste is verholpen door de airconditioning uit te zetten, zo laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg die de opvang coördineerde weten. De Veiligheidsregio meldt verder dat de sfeer in het gebouw goed is. De gesprekken die vandaag gevoerd werden gingen ook over andere zorgen die leven onder de asielzoekers, zoals bijvoorbeeld de voortgang over de verdere opvang, en het regelen van doktersbezoeken. 

Sporthal de Geusselt wordt ingericht voor de noodopvang van 150 asielzoekers. De situatie in het landelijk aanmeldcentrum Ter Apel is momenteel zó schrijnend dat het kabinet gemeenten heeft gevraagd om de vluchtelingen tijdelijk in ieder geval bed, bad en brood te bieden.

Niet veilig vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook niet vanwege hun identiteit als LGTBQI+ koppel. Valleria en Yana kwamen als Oekraïense vluchtelingen zo’n drie weken geleden terecht bij een huishouden in Randwyck. Ze verlieten Kiev door bombardementen in het stadsdeel waar ze woonden, maar toch is geweld niet de enige reden waarvoor ze hun land verlieten.

Onder de naam 'get the angels out', ging een heel team, afgelopen vrijdag, met een bus naar Polen om ingezamelde goederen te leveren en Oekraïense vluchtelingen naar Maastricht te halen.

Het Kaboom-hotel, tegenover het station, vangt Oekraïense vluchtelingen op. Het hotel is door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg aangewezen als semi-permanente opvanglocatie. Tot 10 mei zal er onderdak geboden worden aan maximaal 194 vluchtelingen.