Op gas besparen? "Kies niet voor een houtkachel" - Kassa - BNNVARA

2022-09-10 01:29:16 By : Mr. Zway Zhou

Kassa zie je live op maandag, om 20.30 uur op NPO1!

Wil je de strijd aan gaan met de hoge gasprijs? Schaf dan geen elektrische kachel of houtkachel aan. Dat kan juist duur uitpakken, aldus Milieu Centraal.

Omdat de gasprijzen torenhoog zijn, stijgt de vraag naar houtkachels. De branche ziet een toename van 30 procent. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt consumenten om eerst goed na te denken voor zo'n overstap.

"Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten", aldus energie-expert Marlon Mintjes van Milieu Centraal. "Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel." 

Daarnaast zijn houtkachels volgens de stichting slecht voor de gezondheid vanwege het vrijkomen van schadelijke stoffen bij de verbranding.

Ook elektrische kachels zijn geen goed idee als je geld wil besparen, aldus Milieu Centraal. "De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas."

Voor mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen is gebruik van elektrische kachels in plaats van de cv-ketel alleen voordeliger wanneer ze meer stroom opwekken dan ze verbruiken, stelt Mintjes.

Wie de energierekening zo laag mogelijk wil houden kan volgens Milieu Centraal beter proberen om het huis zo zuinig mogelijk te verwarmen met een cv-ketel.

Zet bijvoorbeeld alleen de verwarming aan in de kamers waar je bent, hou de deuren in huis dicht en zet de thermostaat op maximaal 19 graden. Natuurlijk helpt het beter isoleren van het huis ook en een warmtepomp kan eveneens energie besparen, maar niet iedereen heeft toegang tot die opties.

Voor thuiswerkers heeft Milieu Centraal tot slot ook tips. Een zuinige manier van warm blijven tijdens het stil zitten achter een bureau is het gebruik van een kleine elektrische deken in de bureaustoel. Ook kun je een infraroodpaneel aan het plafond, de muur of onder je bureau bevestigen. Zo hoef je niet de hele ruimte op temperatuur te houden.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Ik word zo langzamerhand moe van die 19 graden. Ik ben ziek, gaat nooit meer over en wens ik dus enigszins behaaglijk mijn dagen te slijten. Waarom kan in elk Europees land de winst van de energieleveranciers wel aan bonden worden gelegd en in Nederland niet. Rutte heeft vast een heel leuk duur betaald baantje in het vooruitzicht.

Mijn voormalige buren hadden een houtkachel. Vreselijk, ze gooiden ook verontreinigd hout in. De geur rook ik met de ramen dicht. Voor mij tevens een reden om te verhuizen. Begrijp eigenlijk niet dat dit maar mag. Geldt ook voor open haarden. Als er iets verontreinigend is dit het wel.

Door af en toe tussendoor wat lichaamsbeweging te hebben zoals bv de vuilnisbak doen, wat klein huishoudelijk werk warm je vanzelf a.g.v. het spiermetabolisme weer aardig op en gebruik je de isolerende deken op je stoel om die warmte langer vast te houden. Elektrische deken is daarmee al volledig overbodig. Een kruik in bed is eveneens een zeer effectieve manier van de koud tegen gaan.. èn goedkoper. Een beetje nadenken vooraf helpt al een heleboel om du moment echt tot besparing van energie te komen. Nu alle huizen willen gaan isoleren levert vooral extra milieuschade op omdat zo'n beetje alle materialen hiervoor bestemd worden gefabriceerd met energie verkregen voor >90% uit fossiele brandstof: wereldleverancier China koopt niet voor niets overal olie , gas en steenkool op! Helemaal niet goed voor het milieu dus....wèl voor simpele denkers. Zelf de binnentemperatuur omlaag, warmere kleding aantrekken igv koude, en niet het gehele huis verwarmen of deuren overal maar open laten staan. Dat levert netto een enorme afname van energieverbruik op en dat zónder dat er eerst mega veel CO2 en fijnstof voor moet worden uitgestoten ten tijde van de fabricage van al die 'energie besparende'' artikelen. 2 mnd nadat Poetin met zijn gas/olie chantage startte was het gasverbruik in NL al bijna met 30% afgenomen!!.Die hoge gasprijs zorgt dus meteen voor het gewenste klimaateffect...gasprijs dus niet meer laten zakken. Snelwegen staan weer autovol....valt dus wel mee die brandstofprijzen.

Ben in bezit van een combiketel zonder boiler. De watertoevoer leiding naar het warmwatergedeelte heb ik zover dicht gedraaid tot het punt, dat de hoeveelheid water wat uit de douchekop komt voor mij acceptabel is. Scheelt water en gas.

Gaat je combiketel niet fijn vinden. Die is ingeregeld op bepaalde waterdruk/debiet.

Beste Jana Mazon, Wat de heer Scheffers doet is toch eigenlijk hetzelfde als een spaardouchekop installeren? Als het minimale warm water debiet te klein voor deze combiketel, dan slaat de combiketel toch vanzelf af, en krijg je toch alleen koud water?

Als reactie op Msermo, inderdaad als je de kraan te ver dichtdraait, dan krijg je alleen koud water. Of het effect hetzelfde is als een spaardouche kan ik niet beoordelen.

Reactie op de heer Scheffers: Een waterbesparende douchekop zal er over het algemeen niet voor zorgen dat het minimale warm water debiet te klein wordt voor de combiketel, zodat de combiketel stopt met het verwarmen van het tap/douche water. Uw oplossing is ook goed, naar mijn mening. U zou eventueel ook nog kunnen experimenteren met een waterbesparende douchekop, water besparen levert ook geld op. Er is wel 1 maar, sommige mensen gaan uit bezuinigings-overwegingen ook de TAPWATER temperatuur van de CV-combiketel verlagen beneden de 65 graden Celsius: DOE DIT NIET! Het levert onder andere Legionella gevaar op! (Daarom moet je ook NOOIT je warm TAPWATER-leidingen isoleren.) Ook is het goed , vooral in de zomer, dagelijks even de warmwaterkraan open te zetten, zodat de hele warmwaterleiding 65 graden Celsius wordt, hierdoor worden (ernstige) ziekteverwekkers vrijwel onmiddellijk gedood.

Deze link, van KASSA zegt alles: https://twitter.com/Christa26930016/status/1277494195889090560

Stem groen, hoe groen dat is jou keuze nog.

Is dit al gedaan? CV-radiatorleiding-buisisolatie, 1 van de allersnelste en goedkoopste terugverdienende isolatiemaatregel. Bandage-folie om de radiatorleiding-buisisolatie wikkelen. https://tonzon.nl/cv-isolatie/buisisolatie/ Ketelfolie (strak) tegen de binnenzijde van de behuizing aanbrengen met dubbelzijdige tape. Zie b.v. dit: https://tonzon.nl/product/cv-optimaliseringspakket/ De radiator-aanvoertemperatuur zo veel mogelijk verlagen op de CV-ketel. (Nooit de tapwater-temperatuur van de CV-ketel verlagen beneden de 65 graden Celsius! Legionella gevaar!) Hoe lager de radiator-aanvoertemperatuur, hoe hoger het rendement van de CV-ketel wordt. Zie ook deze link: https://www.tudelft.nl/scd/waterlab/doe-mee-aan-onderzoek/project-5-zet-m-op-70 Radiatorfolie tussen de radiator, tegen de muur plaatsen. Radiator-ventilatoren plaatsen. Radiatoren waterzijdig (laten) inregelen, desnoods met het voetventiel op de radiator zelf. Zie doe-het-zelf instructies op YouTube. Lucht- en vuilafscheiders plaatsen. Zie onderaan de link en klik daarna deze link aan: https://www.eigenhuis.nl/wonen/onderhoud/onderhoud-binnen/cv-installaties?utm_campaign=algemeen&utm_source=algnbr&utm_medium=email&utm_content=algemene_nieuwsbrief_16_oktober_2021&utm_term=cv-ketel-onderhoud|bullet#/ "Wat zijn de voordelen van lucht- en vuilafscheiders in mijn cv-installatie." Grotere uitgaven die zich ook snel terugverdienen. De meestal te kleine radiatoren, vervangen door grote ECO radiatoren.

1) mijn laatste 2kamer-huurflatje had 'n Intergas-combiketel. Een type dat in NL heel veel gebruikt wordt; ook in koopwoningen. Tapwater staat standaard op 65 graden dus wat gebeurt er als je doucht? Je gebruikt eerst veel gas om water te verwarmen tot 65 graden, en onder de douche meng je weer heel veel koud water bij om de temperatuur naar plm. 38 graden te verlagen...Hoezo gas + geld verspillen ??!! Je kan (permanent of voor iedere douchebeurt) echter de temperatuur v/h tapwater zelf instellen en op 40 graden zetten. Is 'n fluitje v/e cent, kostte mij max. 5 seconden. Hoef je maar een beetje koud water bij te mengen + je bespaart heel veel gas ! 2) je kan 'n thermostaat wel op temperatuur X zetten maar zeker bij oudere woningen (gebouwd voor plm. 1990) betekent dat dat de ketel om de haverklap staat te loeien. Ik had daarom 'n veel beter systeem: ik zette eerst de thermostaat op ruim boven de 20 graden. Zodra de radiatoren heel warm/heet waren draaide ik de themostaat naar 'n lage temperatuur (b.v. 10 graden); ook al was het nog geen 19-21 graden. Immers, die hete radiatoren zouden nog wel even heet blijven en dus doorgaan met de kamer te verwarmen, ook al werd er niets meer bijgestookt. Na 'n half uur of nog langer als ik voelde dat het echt minder warm was geworden herhaalde ik dit. En natuurlijk alleen de radiatoren open in de woonkamer + keuken; met soms even de badkamer. . Resultaat? Straatgemiddelde gasverbruik was 1285 m3, ik gebruikte 220-280 m3 gas per jaar.

Gevaarlijk advies! Nooit de tapwater-temperatuur van de CV-ketel verlagen beneden de 65 graden Celsius! Legionella gevaar!

“Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten” Hoe groot is dat “groot deel” precies? Is dit voor iedere willekeurige houtkachel precies dezelfde hoeveelheid? "Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel." Geld dit voor iedere willekeurige houtkachel ten opzichte van iedere willekeurige CV? Met welke hoeveelheid warmte is dit precies brekend en hoe? Hebben andere factoren zoals vloerverwarming ten opzichte van radiatoren hier geen enkele invloed op? Welke soort hout stook je? Etc etc. "De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Hoe behoorlijk dan precies? En welk tijdsbestek wordt precies aangeduid met “de afgelopen tijd”? Welke peildatum is hiervoor gebruikt? “En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas." Welke elektrische kachel wordt precies bedoeld met “zo’n kachel”? Nogmaals, geld dit voor iedere willekeurige elektrische kachel ten opzichte van iedere willekeurige CV-ketel? Is er geen enkel verschil in verbruik tussen een CV- ketel van 15 jaar oud en een moderne CV-ketel? Een ding is zeker. De keuze voor een houtkachel of een CV-ketel zou ik in ieder geval niet maken op basis van dit artikel.

U reageert alsof uzelf een houtkachel of pelletkachel heeft, klopt dit? Hout of houtpellets verbranden is zeer slecht voor de luchtkwaliteit, voor de hele woonbuurt en voor de houtstoker zelf. Tevens bent u NIET meer goedkoper uit, doordat de houthandelaren nu ook hebben ontdekt dat de consumenten veel te veel willen betalen, als er maar hout wordt geleverd... Zie o.a. dit artikel: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/milieu-centraal-houtkachels-niet-zuiniger-dan-cv-ketel/ar-AA11lC5T Ook zorgt het stoken op hout/houtpellets nu voor een wereldwijde ontbossing? Geen bossen, geen regen, geen regen, geen leven...

Nee dat klopt niet. Ik rij elektrisch, heb een warmtepomp, zonnepanelen en heb mijn woning supergoed geïsoleerd. Uw verhaal dat het stoken van hout slecht is voor de luchtkwaliteit en er zonder bossen geen leven is is nogal een open deur. Waar ik op reageer is dat er in dit artikel een expert aan het woord wordt gelaten die allerlei beweringen doet zonder dat ze daar een feitelijke onderbouwing voor geeft. Het artikel zou naar mening een stuk interessanter zijn als die onderbouwingen in het artikel zouden worden meegenomen.

Goed bezig, met de "vergroening" van uw huis, Frankkk ! U zei: "Waar ik op reageer is dat er in dit artikel een expert aan het woord wordt gelaten die allerlei beweringen doet zonder dat ze daar een feitelijke onderbouwing voor geeft. Het artikel zou naar mening een stuk interessanter zijn als die onderbouwingen in het artikel zouden worden meegenomen." Dat wordt het wel een zeer uitgebreid en erg technisch verhaal, dat per houtkachel/pelletkachel zeer verschillend kan zijn. De Stichting NHK – Nederlandse Haarden- en Kachelbranche - voert in elk geval een zeer actieve en misleidende "pro hout stoken lobby", waarbij zelfs aantoonbare leugens worden verteld. Als voorbeeld: Moderne houtkachels/pelletkachels stoten veel minder #fijnstof uit dat oudere modellen. Dat klopt, maar de Stichting NHK "vergeet" te vertellen dat moderne houtverbrandingsinstallaties extreem veel meer #ultrafijnstof uitstoten, dan ouder houtverbrandingsinstallaties. Voor #ultrafijnstof heeft dit VVD-kabinet (na vele jaren trainerend "onderzoek") nog steeds geen normering vastgesteld en met reden, er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat #ultrafijnstof vele male schadelijker is dan fijnstof. Ultrafijnstof dring (bijna) overal doorheen, en is zelfs terug te vinden in elk menselijk orgaan, tot in de hersenen aan toe, waar het chronische ontstekingen veroorzaakt. B.v. deze link: https://nos.nl/artikel/2397883-advies-gezondheidsraad-dring-ultrafijnstof-terug-voor-betere-gezondheid

Deuren en radiators uit doen in ruimtes die je niet gebruikt. Ons oude huurhuis heeft veel schimmel, kweek je dan nog meer schimmels? Ramen open is dan ook geen optie, want dan wordt die ruimte extra koud.

Ramen open is sowieso geen optie met alle houtkachels in de buurt. Doodgaan van de kou of door fijnstof?

Schimmel op de muur kan alleen ontstaan als het dauwpunt te hoog is, en de (buiten)muren te koud zijn. Het zogenaamde "bierglas effect": Op de buitenzijde van een koud bierglas condenseert vocht uit de buitenlucht en wordt zichtbaar als kleine waterdruppeltjes op het bierglas. Vocht dat condenseert op de muur kan zorgen voor (schadelijke zwarte) schimmel. Een luchtontvochtiger kan de oplossing zijn.

De "truc" van iedere airco isolatie: zorgen, dat het dauwpunt ( = temperatuur, waarbij bij die luchtvochtigheid, vocht uit de lucht neerslaat op koudere punten) "in de isolatielaag" valt. Oftewel: wat isolatie aan de binnenkant van de muur plakken, nadat je eerst de muur behandeld hebt met eens schimmeldoder. Resolschuim, ca € 10/m2 is dan een heel goede optie.

Met zo'n elektrisch warmtekussentje van 40 bij 60cm heb ik mijzelf afgelopen winter warm weten te houden met de verwarming op 13 graden. En ja, ik had ook een t-shirt, een trui en een noorse wollen trui aan en een 'leuk' schapenvachtje over mijn bovenbenen. Maar zo kon ik wel werken achter de pc zonder koude handen te krijgen. Ik heb in een heel jaar (september 2021 tot september 2022) maar 321 kuub gas gebruikt. Het was alleen niet altijd leuk of echt aangenaam om zo te wonen en werken.

Ons huurhuis heeft veel schimmel. Is het dan wel zo verstandig om de deuren van slaapkamers dicht te doen en de verwarming uit? Dan krijg je toch nog meer schimmel? Het 1 lokt het andere uit.

Een luchtontvochtiger zou in uw situatie mogelijk de oplossing kunnen zijn.

De houtstook en houtrook moet verboden worden. Ik zit tussen 5 houtkachels in,helaas is mijn gezondheid erg slecht vanwege cpodgold2 klasse 4. Dus als ze gaan stoken zit ik met gesloten ramen en deuren,en moet ik extra pufjes nemen om in leven te blijven.

Wat een bofkont, 5 houtkachels! Bij mij zijn dat er minstens 35!!!

Koop een laserkachel. Heb zelf voor 56.00 euro aan brandstof gebruikt afgelopen winter . Geeft hele fijne warmte.

Een "laserkachel" is in feite een (modernere) peteroleumkachel. De speciale peteroleum die je moet kopen is niet goedkoop en geen eigen aanvoer en geen eigen afvoer. De zuurstof in de ruimte die je verwarmt wordt gebruikt voor de brander, dus moet je extra ventileren. Ook voor de afvoer van de verbrandingsgassen is ventilatie nodig. Dit was vroeger geen probleem omdat de huizen toen natuurlijke ventilatie hadden in de vorm van allerlei kieren en gaten. Maar nu zou ik dat toch eens goed uitzoeken.

Als ik terugdenk aan het einde van de grijze kentekens voor particulieren en het einde van de oldtimer dan zie ik hier overeenkomsten die de kachel stoker ook in zn achterhoofd moet houden. Deze regelingen werden gestopt of flink aangescherpt omdat er te veel gebruik cq misbruik van werd gemaakt. Er gaan nu al langzaam stemmen op om de houtstook te verbieden. Mocht het zo zijn dat er te veel vervuiling en overlast komt van al deze kachels dan ligt een verbod hierop erg dicht bij. Daar ga je dan met je investering

Ik denk, dat in de 2e kamer veel mensen zitten met open haarden, waardoor van een verbod geen sprake zal zijn.

Er gaan nu al langzaam stemmen op om de houtstook te verbieden. Dat moet u ook Frans Timmermans even doorgeven, die is daar waarschijnlijk niet van op de hoogte, want die is nog steeds de Biomassacentrales aan het promoten.

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!