Maasbert Schouten over zijn eerste miljoen: 'Harvard? Ik heb meer aan mijn boerenverstand'

2022-09-17 00:57:34 By : Ms. Coco Wu

Hoe word je rijk? Eerst maar eens een miljoen. Quotenet vraagt ondernemers: hoe doe je dat? Vandaag in de rubriek 'Mijn eerste miljoen': Afab-oprichter, ex-eigenaar van Vitesse en investeerder Maasbert Schouten. 'Ik waste me in een teiltje en sliep op de slaapbank.'

Het eerste miljoen was geen absoluut doel voor mij. Ik wilde gewoon hard werken om het hoogst mogelijke te bereiken. Daar had ik heel veel voor over. Ik ben begonnen op mijn studentenkamer in Amsterdam met het opzetten van het Amsterdams Financieel Advies Bureau. Maar mijn huisbaas kwam erachter en ik moest weg. Schijnbaar verhuurde hij de kamers illegaal.

Toen ben ik verhuisd naar een kantoor van twintig vierkante meter. Ik wilde mijn klanten niet op een zolderkamertje ontvangen, maar had geen geld voor een kamer én een kantoor. In dat kantoor waste ik me in een teiltje en sliep op een slaapbank. Je kunt begrijpen dat vriendinnetjes wegliepen toen ze zagen hoe ik leefde.

Tijd voor een sociaal leven had ik sowieso niet. Mijn leven bestond uit werken; ik was gebrand op succes. Mijn ouders zeiden het ook al: “Je moet later een goed inkomen hebben, want je hebt twee linkerhanden. Je moet later alles laten doen in je huis.”

Ik kijk daar niet negatief op terug, want het heeft mij veel gebracht. Op mijn 24ste had ik al omgerekend een miljoen euro op de bank. Dat kreeg ik vooral ook voor elkaar door zuinig te leven. Als je de kosten zo laag mogelijk houdt, kun je het geld bijvoorbeeld in marketing steken. Ik ben begonnen met een kleine advertentie in De Telegraaf. Omdat je per letter betaalde, heb ik mijn onderneming afgekort tot Afab. Zo kwam ik aan nieuwe klanten.

Wilt u het hele artikel lezen? Klik dan hier voor de link op Blendle of lees verder in onze Qlublounge.