KVK Werkt voor ondernemers

2022-09-10 01:35:00 By : Ms. may Daihe

Vooral de horeca en logistiek kampen met een groot personeelstekort. Vergrijzing maakt dit probleem groter. Technologische ontwikkelingen bieden hulp. Steeds meer taken worden geautomatiseerd. Dat scheelt personeel. Een afruimrobot in een restaurant bijvoorbeeld verdien je soms al in een jaar terug.

Logistiek bedrijf Schavemaker Logistics Solutions telt de voorraad met behulp van een drone. Logistiek manager Arnoud Paans vertelt dat het tellen van de voorraad een tijdrovend proces is. “In de logistiek bouw je voorraden op om leveringstekorten te verkopen. Ook vervang je de voorraad regelmatig, omdat het assortiment verandert. Daarom tellen medewerkers regelmatig de voorraad. Tijdens het tellen halen medewerkers steeds een pallet uit de stelling. Vanwege het huidige personeelstekort, wilden we medewerkers vrijmaken voor andere werkzaamheden. Daarom zijn we gaan onderzoeken of het tellen van voorraden geautomatiseerd kan worden. Onze softwareleverancier Arox Logistics IT ontwikkelt een drone die zelfstandig door het magazijn kan vliegen en zo de voorraad automatisch controleert.”

“Afhankelijk van de grootte van het magazijn kost een drone tussen de €2500 en €5000 per maand.

“We hebben door deze oplossing twee werknemers vrij kunnen spelen voor andere werkzaamheden. De investering is binnen twaalf maanden terugverdiend.

Toen restaurant FoodExplore niet voldoende nieuwe medewerkers kon vinden na de coronacrisis, kocht eigenaar Deon Poon drie soorten robots. De robots ondersteunen het bestaande personeel. “Bij de receptie staat robot Bella. Zij begeleidt gasten naar hun tafel en zingt soms een verjaardagsliedje aan tafel. In de zalen staan drie andere robots, pudu’s genaamd. De pudu’s halen vaat op bij de tafels en zetten die op een werkkar. En we hebben twee Billy’s. Die halen de vuile vaat van de werkkarren op en brengen die naar de spoelkeuken.”

Poon vertelt dat klanten goed reageren op de robots. “In het begin reageerden onze gasten verrast op de robots dei wij in het restaurant hadden. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn de meeste klanten eraan gewend.”

“Elke soort robot heeft een eigen prijskaartje, maar gemiddeld kost een robot voor in de horeca 10.000 euro. Je hebt naast stroomkosten bijna geen andere kosten meer, omdat een robot weinig onderhoud nodig heeft.”

“De robots hebben een lange levensduur, waardoor ze erg waardevol zijn. Een robot doet ongeveer evenveel werk als een halve fulltime werknemer. Ons doel is niet om geld te besparen van geld, maar om de beleving van de gasten te verbeteren. Ons personeel levert nu betere service. Door de aanwezigheid van de robots staan staan onze medewerkers nu sneller gasten te woord en hebben meer tijd om bijvoorbeeld het menu uit te leggen.”

Geen budget voor een drone of robot? Onderzoek je financiële mogelijkheden, sluit een zakelijke lening af of vraag subsidie aan. Een aantal voorbeelden van subsidies:

Ik schrijf over marketing, personeel en digitalisering. Van marketing met een klein budget tot aan het gelukkig houden van je personeel: ik leg je graag uit hoe je dat doet en hoe je het inzet voor de groei van je bedrijf.

Nooit meer het laatste ondernemersnieuws missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrieven. En ontvang notificaties, pas je instellingen aan of meld je af.

Nooit meer het laatste ondernemersnieuws missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrieven. En ontvang notificaties, pas je instellingen aan of meld je af.

Informatie en advies van de overheid voor ondernemers. KVK is partner van Ondernemersplein.

Informatie en advies van de overheid voor ondernemers. KVK is partner van Ondernemersplein.