Journalist Margriet Brandsma vertelt over bondskanselier Angela Merkel | De Swollenaer | Nieuws uit Zwolle en omstreken

2022-05-21 13:25:34 By : Ms. Jane L

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat op zaterdag 2 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van Duitsland. Margriet Brandsma is te gast om te vertellen over de vertrekkende Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Journalist Margriet Brandsma werkte twintig jaar voor het NOS-journaal en van 2002 tot 2011 was ze correspondent in Duitsland. Vanaf die periode schreef ze ook boeken over Duitsland, zoals ‘Daar is de Muur’ en ‘Het mirakel Merkel’. Tegenwoordig is ze werkzaam als freelance journalist en als gastdocent journalistiek op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na eerdere succesvolle colleges is ze opnieuw te gast om te vertellen over het Duitsland, deze keer over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Merkel trad in 2005 aan en heeft aangekondigd dat ze na de verkiezingen in september van dit jaar niet zal terugkeren in de Duitse politiek. Zestien jaar is Merkel dan bondskanselier geweest, net zolang als de man die haar politieke talent ontdekte, Helmut Kohl. Kohls Mädchen, het meisje van Kohl, werd Merkel daarom wel genoemd, niet tot haar genoegen overigens. Merkel is de eerste vrouw die bondskanselier werd, de eerste met wortels in de voormalige DDR en ze was, toen ze aantrad, ook nog eens de jongste bondskanselier ooit. 

Hoe gaat ze de geschiedenisboeken in? Hoe komt het dat de Duitsers Mutti, zoals één van haar bijnamen luidt, zo zijn gaan waarderen? Wat gebeurde er nu precies in het vluchtelingenjaar 2015? En wat is er waar van het verhaal dat je met Merkel heel erg kunt lachen? Die vragen worden beantwoord tijdens dit college. Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro voor deelname; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van Filmtheater Fraterhuis, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

ZWOLLE - De Y Service Club Zwolle verkoopt soepen om geld in te zamelen voor een nieuwe soepbus.

Op alle woensdagen tot oktober zijn de tuin en galerie van Anna Kroes open voor publiek.

HATTEM - Theeschenkerij Oldeniel serveert Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, weer een dauwtrappersontbijt.

ZWOLLE - Nazorgcentrum IntermeZZo houdt dinsdag 24 mei om 19.30 uur een themabijeenkomst ‘In balans blijven als je jong bent en kanker hebt’.

ZWOLLE - De jongste kleuters van cbs de Ichthus hebben in de Schellerdriehoek het informatiebord van het insectenhotel te onthult én om spelenderwijs de natuur ontdekt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn nalatenschap verdeeld wordt zoals ik dat wil?

ZWOLLE - Wethouder William Dogger, gedeputeerde Bert Boerman en directeur mede-eigenaar NTP Rob Alberti openden donderdag het vernieuwde fietspad aan de Nieuwleusenerdijk in ..

ZWOLLE - Studenten Deltion College hebben de derde prijs gewonnen in een landelijke challenge voor circulair en ecologisch bouwen.

ZWOLLE - Berkumstede houdt een inzamelactie voor een speciale tuin voor bewoners met dementie.

ZWOLLE - Het festival Zwetsen & Kletsen in park De Hogenkamp in Dieze - Oost wordt ook dit jaar gehouden.

ZWOLLE - De Jonge Helden Academie opent in september een nieuwe locatie in Zwolle. Met Nijmegen en Enschede is het aantal vestigingen dan drie

ZWOLLE - Scheid jij je afval goed? Doe dan mee met de winactie van ROVA en Klaas van Kruistum. En het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een speciale sticker op één van..

ZWOLLE - In wijkcentrum de Pol aan de Gelijkheid 1 is woensdag 1 juni 4 mei van 10. 00 tot 11

ZWOLLE - Natuurmonumenten houdt Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, een dauwtrap-wandeling.

ZWOLLE - Hendrik Jan Bökkers (1977), popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch, krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2022. Nathalie Schaap (1993) krijgt de prijs Cultuur..

ZWOLLE - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet het neerslagtekort al vroeg in het seizoen toenemen. Hierdoor dalen de grondwaterstanden.

Schreuder kritisch na slotwedstrijd; ‘er moet heel veel veranderen bij PEC’

Salverda Trofee: voor Lodewijk de Vries is maken van goals eigenlijk helemaal niet zo belangrijk

Pastor De Deur ziet misbruik jonge kerkganger als vriendschappelijke relatie

Zet Een Stap Tegen Kanker: 24 uurs wandelestafette is feest van saamhorigheid voor lopers en bezoekers

© Copyright brugmedia Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van