Horren - kijkt anders

2022-06-18 15:38:03 By : Ms. Claire Wang

In de zomer leven we binnen en buiten. Deuren en ramen staan vaak open. Dat betekent ook dat alles wat vliegt en kan steken onbeperkt in en uit kan. Een ergernis, zeker wanneer de zoemende rondvliegers ons ’s nachts uit de slaap houden. Een hor kan helpen dit ongemak te voorkomen. Een hor bestaat uit insectenwerend gaas dat in een constructie voor of in het kozijn wordt geplaatst. De frisse lucht kan erdoor, de insecten niet. 

Horren zijn er in verschillende uitvoeringen. Doe-het-zelfpakketten zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, waarbij de klusser de hor zelf op lengte brengt. Fabrikanten van kantelbare dakramen bieden horren aan die precies in hun product passen.

Er zijn ook oplossingen op maat, in mooie strakke designs. Deze zijn ook in en op het kozijn te plaatsen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Voor iedere situatie is een oplossing. Het juist inmeten en pasmaken is belangrijk, je wilt geen kleine kieren overhouden waardoor de plaaginsecten alsnog binnen kunnen komen. De montage bepaalt vaak ook de levensduur, horren kunnen kwetsbaar zijn. 

Zekerheidssluitingen bieden de mogelijkheid om horren halverwege het kozijn vast te zetten, handig voor hoge kozijnen. Er zijn verschillende soorten gaas. Het fijnere pollengaas houdt ook pollen tegen, handig voor hooikoortspatiënten. Een donkere kleur gaas is beter zichtbaar, waardoor de kans kleiner is dat gasten door de hor heen wandelen. 

Voor honden- en kattenbezitters is er ook petsafegaas, extra sterk gaas dat bestand is tegen krabbende honden en katten. Het is zelfs mogelijk hierin een honden- en kattenluik te monteren. Mogelijkheden genoeg dus, wij adviseren graag.

GORREDIJK Hij voelt zich wel kapitein op het schip, maar zeker niet ‘mijnheer de directeur’. Wim Brander werkt bij Houttec het liefst mee in de werkplaats.

GORREDIJK Björn Bakker was in 2019 de laatste winnaar van de Wielerronde van Gorredijk. De in Wijnjewoude geboren wielrenner is zondag weer van de partij.

“Dit nummer even bellen, dat heb ik beloofd. Ze liggen met een bootje hierachter.” Buurman Harm zag een stel op alle ramen van onze B&B tikken, hij ging er maar opaf.

GORREDIJK Vaderliefde, recht uit het hart. “Ik ben daar superdankbaar voor”, zegt Krista Zijp over haar vader Klaas. “Mijn generatie zegt niet zo makkelijk: ik hou van jou.

LIPPENHUIZEN De in Lippenhuizen woonachtige Danny van der Weijde-Hoogstad is de nieuwe lijsttrekker voor D66 Fryslân bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

WIJNJEWOUDE Hij heeft een drukke boerderij met alles wat daarbij komt kijken. Maar Wietse Cor Faber staat daarnaast altijd klaar voor de sportcarrière van dochter Femke.

BEETSTERZWAAG De binnen de P10 samenwerkende plattelandsgemeenten maken zich grote zorgen over de leefbaarheid op het platteland als gevolg van de door het Rijk aangekondigde..

GORREDIJK Is het de laatste keer voor het Concours Hippique van Gorredijk? Zeer waarschijnlijk geldt dat wel voor het concoursterrein op de huidige locatie: aan It Goarrefean op..