Henk zamelt afval in voor goed doel - Het Kompas Sliedrecht | Nieuws uit de regio Sliedrecht

2022-08-08 04:01:27 By : Mr. XuLIn ZHeng

SLIEDRECHT De 70-jarige Henk van Trooijen zamelt al twaalf jaar oud ijzer en ander afval in voor de Vereniging Hulp Moldavië (VHM), gevestigd in Sliedrecht. Het afval verzamelt hij thuis en brengt hij naar bedrijven waar hij een vergoeding ontvangt voor het goede doel.

Van Trooijen vertelt wat er met de opbrengst gebeurt. ,,De Vereniging Hulp Moldavië maakt het geld over aan een hulpverlener in Moldavië. Daar heerst ontzettende armoede. Mensen hebben in de winter niks te stoken en kunnen amper aan eten komen. Oude mensen liggen met dikke dekens in bed vanwege de kou. Met het ophalen van oud ijzer probeer ik hun nood een beetje te verlichten. Alle kleine beetjes helpen. Het ophalen en verwerken van oud ijzer is inmiddels een hobby geworden, bijna een verslaving.”

INZAMELEN Het afval haalt Henk bij mensen thuis op. ,,Ik heb inmiddels een groot netwerk van mensen die mij bellen als ze oud ijzer of ander bruikbaar afval overhebben. Het gaat onder andere om stroomkabels, computers, radiatoren en strijkijzers. Je kan het zo gek niet bedenken. Ik ben blij met alles waar metaal inzit.”

RECYCLEN ,,Ik verwerk het opgehaalde afval op een manier die goed is voor het milieu. Ik probeer alles te recyclen tot het uiterste. Dit doe ik in mijn achtertuin. Het scheiden is een tijdrovende klus. Zo maak ik bij oude naaimachines het hout los en bij computers scheid ik het plastic van het metaal. Alle onderdelen van de computers sorteer ik, zoals het geheugen, het moederbord en het koelsysteem. De losse computeronderdelen staan op zolder opgeslagen. Als ik een grote hoeveelheid heb verzameld breng ik deze onderdelen naar een recyclebedrijf in Boxtel. Daar ontvang ik dan een vergoeding voor het goede doel.”

GESTELD DOEL Henk van Trooijen vertelt dat hij een doel heeft gesteld van hoeveel euro hij wil ophalen met het inzamelen van afval. ,,Per kwartaal probeer ik vijfhonderd euro in te zamelen. De afgelopen twaalf jaar heb ik het streefbedrag altijd gehaald. De ene maand lukt het makkelijker om aan afval te komen dan de andere maand. Zo heb ik een keer een goede maand gehad toen een school in Papendrecht hun oude computers doneerde. Het is hollen of stilstaan. De ene keer krijg ik veel telefoontjes, de andere keer heb ik weinig te doen. Als ik weinig te doen heb, rijd ik door het dorp op zoek naar oud ijzer. Als ik iets bij iemand op het erf aantref, bijvoorbeeld van een verbouwing, bel ik aan om te vragen of ik eventueel spullen mag meenemen voor het goede doel. Driekwart van de mensen vinden het een goed initiatief en doneren hun afval.”

AFVAL DONEREN Mensen die afval overhebben, kunnen contact opnemen met Henk. Zijn mailadres is: w.vantrooijen@hotmail.com Bellen kan naar: 0184 - 42 27 56.

SLIEDRECHT Na een lange wandeling in het Kroatische stadje Umag zocht de dochter van Ronnie de Groot, Ziva, verkoeling op een trapje.

REGIO In 2004 schreef dr. Cees de Gast het standaardwerk ‘De macht van het water’ over 1000 jaar waterschapshistorie van het hoogheemraadschap ‘Alm en Biesbosch’ in het Land va..

REGIO ‘Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open!’ Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers.

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.

/body> on=200)" class="scrollToTop">Top