Ellis heeft een niet-alledaags beroep: 'Ik ontwerp grafmonumenten' - indebuurt Hengelo

2021-12-29 09:12:19 By : Ms. Samantha Fan

Een grafmonument is meer dan een gepolijste steen met de naam van de overledene erop. Je kan een grafsteen ook op zo’n manier personaliseren, zodat het iets eigens wordt. “Er zit een verhaal achter ieder grafmonument.”

Ellis Screever ontwerpt grafmonumenten bij Nieuwkamp Natuursteen in Borne. Dit werk doet ze al bijna twintig jaar en geen enkele gedenksteen is hetzelfde. “Het is de kunst om goed te luisteren en die wensen te vertalen naar een passende grafsteen”, legt Ellis uit.

Waar haalt Ellis haar inspiratie vandaan? “Uit het gevoel wat de nabestaanden mij aan tafel geven”, vertelt Ellis. “Ik luister naar hoe zij over de overledene vertellen en wat kenmerkend was aan diegene. Die eigenschappen laat je op een symbolische manier terugkomen in het ontwerp.”

Lees verder onder de afbeelding >

Het grafmonument dat hierboven is afgebeeld, is daar een mooi voorbeeld van. “Over het graf loopt een opstaande gebogen band, die het levenspad symboliseert. De passie van de overledene voor de Citroën 2CV staat in contouren afgebeeld op de letterplaat. Het levenspad van de nabestaanden gaat verder en omhelst als het ware de ruwe steen. Hierop staat een persoonlijke tekst.”

De bijen die bovenop de ruwe kei en de letterplaat verwerkt zijn, verwijzen naar zijn tijd als imker. Ook de hond van de overledene is symbolisch weergegeven. “Als je goed naar de lantaarn kijkt, zie je dat er een hondenpootje bovenop de lantaarn is afgebeeld. Op deze manier heb ik verschillende aspecten uit zijn leven weer kunnen geven, waarbij het één geheel is geworden.”

Lees verder onder de foto >

Daarnaast voegt Ellis ook een eigen interpretatie toe. “Zo heb ik ooit een grafmonument voor een jongeman gemaakt. Zijn ouders wilden graag dat er een regenboog in verwerkt werd. Het is mijn doel dat het monument iets vertelt over die persoon. In dit geval een jongen die volop in het leven stond. Het ontwerp dat de familie eerst in gedachten had, paste naar mijn idee niet helemaal bij de persoon.”

Ellis veegt de wens van de ouders overigens niet gelijk van tafel. Naast haar eigen ideeën, werkt ze ook altijd het plan van de nabestaanden uit. “Wanneer ik de achterliggende gedachte en het gevoel erbij vertel, creëer je meer diepgang in het ontwerp. De ouders konden beide schetsen met elkaar vergelijken en mijn ontwerp deed wat met hen. Bij zo’n reactie weet je dat je goed zit.”

Ondanks dat Ellis al zolang in deze branche werkzaam is, wordt ze nog steeds door bepaalde grafmonumenten geraakt. “Ik vind het lastig wanneer het om kinderstenen gaat. Niet alleen omdat ik zelf moeder ben, maar omdat je met zo’n intens verdriet te maken krijgt. Het voelt heel onnatuurlijk wanneer je je eigen kind moet begraven.”

Ook de eerste keer dat ze met een terminale patiënt aan de tekentafel zat, kan Ellis zich nog goed herinneren. “Je gaat in gesprek met iemand die binnen afzienbare tijd komt te overlijden. Aan de andere kant is het ook weer fijn dat je het precies zo uitvoert zoals diegene het in gedachten heeft.”

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Op de website van Nieuwkamp Natuursteen vind je talloze voorbeelden van gepersonaliseerde grafmonumenten, urnen en andere gedenkstenen. Je kunt vrijblijvend een afspraak maken om jouw wensen met Ellis te bespreken of de showtuin te bezoeken.

Nieuwkamp natuursteen heeft een ruim aanbod aan grafmonumenten. Wij adviseren u graag om de herinnering aan uw dierbare tastbaar te maken. Klik op onderstaande link voor de website, maak vrijblijvend een afspraak of bezoek onze showtuin.www.nieuwkamp.nl

Aangeboden door Bezorgrestaurant De Beren

Zorgverzekering regelen? Hier check je snel welke zorgverzekeraars in Hengelo jouw zorg vergoeden

Aangeboden door de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Aangeboden door Bezorgrestaurant De Beren

Aangeboden door Leferink & Wennink Uitvaartzorg

Aangeboden door Bezorgrestaurant De Beren

Aangeboden door de Rijksoverheid: campagne ‘Fit op jouw manier’

Blijf op de hoogte van alles uit Hengelo

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden