Binnenkijken bij drie verborgen parels in Enschede: 'Wist niet dat het hier zó mooi was' - indebuurt Enschede

2021-12-29 09:12:20 By : Ms. Sally Yang

Soms zijn er van die plekken in Enschede die je wel van de buitenkant kent, maar niet vanbinnen. Zoals de wijkvoorzieningen Prismare, Lumen en Stroinkshuis bijvoorbeeld. Dat deze locaties allesbehalve saai en kil zijn, blijkt wel uit deze binnenkijker!

Van heerlijke Chesterfieldbanken tot trendy urban jungles: de drie wijkvoorzieningen zijn enorm sfeervol ingericht. En dat is een bewuste keuze. Want als ontmoetingsplek voor wijkbewoners, verenigingen, organisaties en bedrijven wil je een huiselijke setting creëren. Een fijne werk- of vergaderplek draagt namelijk bij aan je werkplezier.

Lees verder onder de foto >

Bij Prismare, Lumen en Stroinkshuis zijn uiteenlopende ruimtes te huur. Of je nou op zoek bent naar een zaal om yogalessen in te geven of te repeteren met je muziekvereniging, het kan bij deze wijkvoorzieningen. “Wanneer mensen hier voor het eerst komen, zijn ze verrast hoe mooi het is”, zegt Prismare-directeur Evert van den Beld. “Het is eigentijds ingericht, waardoor je je gelijk thuis voelt.”

Iedere ruimte is uniek. Neem vooral de tijd om je ogen goed de kost te geven, want er zijn zoveel leuke details te zien. Denk aan oude stoelen aan de muur en industriële bakken die vroeger in de textielfabriek hebben gestaan. Evert: “Er is ook veel kunst te zien. We vinden het belangrijk dat we anderen inspireren zónder dat ze eigenlijk op zoek waren naar inspiratie.”

Lees verder onder de foto >

Achter bijna alle meubels en kunstobjecten schuilt een verhaal. Zo ook achter de ronde tafel die je in de centrale hal van Prismare ziet staan. “Deze tafel is gemaakt door Filemon Wesselink. Voordat hij bekend werd als programmamaker, studeerde Filemon aan de AKI hier in Enschede. Krachtige vuisten vormen de tafelpoten en op het tafelblad staat een vrouwenschoot afgebeeld. Deze tafel staat symbool voor kracht en geborgenheid.”

Ook bij de andere twee wijkvoorzieningen vind je veel objecten waar een bijzonder verhaal aan gekoppeld is. Neem bijvoorbeeld de huissleutels die verwerkt zijn in de ramen van een deur bij Stroinkshuis. “Deze sleutels symboliseren de wijkbewoners die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van deze wijkvoorziening. Zij vormen de sleutel tot het succes”, legt Evert uit.

Lees verder onder de foto’s

Ben jij benieuwd hoe de mensen vroeger in de wijk Velve-Lindenhof woonden? Bij wijkvoorziening Lumen is een ruimte helemaal ingericht als een typische arbeiderswoning uit de jaren 60. Van dikke rode kleedjes op de eettafel tot typische schilderijen aan de muur: je waant je echt even in een andere periode.

Nieuwsgierig geworden naar de overige ruimtes van deze drie wijkvoorzieningen? Onderstaande foto’s geven al een goed beeld van hoe ontzettend gaaf de locaties zijn.

Wil je een van deze ruimtes huren? Ook dat kan! De tarieven zijn heel gunstig. Het is zelfs mogelijk om helemaal geen huur te betalen. Je moet dan wel iets terug doen voor de wijkvoorziening. Denk bijvoorbeeld aan klusjes verrichten in en om het pand. Alle ruimtes zijn overzichtelijk weergegeven per locatie:

Aangeboden door Bonhoeffer College Geessinkweg

Bennie uit Hogeland zoekt lotgenoten uit de oorlog: ‘Buurmeisje Alie liep brandend over straat’

Aangeboden door Komt voor Elkaar

Aangeboden door Dental Clinics Stokhorst & Breuch

Van cadeaupapier tot kapotte kerstbal: in welke container gooi je je kerstafval?

Aangeboden door Dental Clinics Stokhorst & Breuch

Blijf op de hoogte van alles uit Enschede

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden