Werkplaats praktijk: In een gespreid bed - Aftersales Magazine

2022-06-03 20:47:04 By : Mr. Wenliang Shao

Hét vakblad in de autobranche

Diagnoseklachten verhelpen wordt steeds lastiger, is ook de ervaring van Henk Sieders en Edward Knorren, eigenaars van Autoservice Alteveer, dat sinds kort is gevestigd in Hoogeveen. “Vroeger brandde er een lampje en wist je meteen wat er mis was. Nu branden er vier lampjes en rijdt de auto gewoon goed. Vertel dan maar wat er mis is.”

Een foutcode zegt niet alles, weet Edward Knorren, van de twee eigenaars degene met de meeste technische kennis. “Heel vaak is een motorstoring die in de computer staat het gevolg van een andere storing. Er staan ook meestal meerdere storingen in de computer. De ene is dan een afgeleide van de andere. Uitfilteren welke storing de boosdoener is, dat is de kunst. Vervolgens is het zaak om uit te vinden wat de storing precies inhoudt: is het onderdeel stuk? Is het een probleem met de bedrading, of is het een softwareprobleem?”

De juiste technische informatie erbij zoeken, wordt volgens Knorren steeds makkelijker. “Er zijn natuurlijk merken die proberen hun technische informatie zoveel mogelijk af te schermen, maar het is een kwestie van tijd voordat die allemaal vrijgegeven wordt. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om toegang tot die informatie te krijgen. Dat gaat vaak wel tegen betaling, maar daarvoor zijn weer bedrijven die al die abonnementen hebben ingekocht. Via hun kunnen wij dan weer aan de technische servicebulletins komen die we nodig hebben. Voor Peugeot en Citroën hebben we zelf die toegang, maar voor andere merken lossen we het op die manier op.”

Henk Sieders: “Het scheelt wel dat je goed contact hebt met collega’s, dealers en andere universele bedrijven. Die contacten hebben wij gelukkig de afgelopen tien jaar goed opgebouwd. We kennen verschillende monteurs bij dealerbedrijven al jaren. Dat scheelt wel in het contact en het boven water krijgen van de benodigde informatie.”

Edward Knorren: “Daar komt bij dat de meeste kennis tegenwoordig bij de specialisten zit, niet bij de dealer. Ook DiagnoseXpert, waar wij bij aangesloten zijn, kan ons helpen, al probeer je er in eerste instantie zelf uit te komen. Je hoeft niet elke keer het wiel zelf uit te vinden, maar om nu meteen bij de eerste de beste storing de helpdesk te bellen, dat kost ook tijd. Bovendien leer je er niks van. Als je een paar keer eenzelfde storing hebt opgelost, is dat een volgende keer niet meer zo ingewikkeld. Als je dan een keer vastloopt, kun je er wel een telefoontje aan wagen en vragen of iemand je weer op de goede weg kan helpen. Het mooie van DiagnoseXpert is dat daar weer andere specialisten bij zijn aangesloten. Wij zijn zelf gespecialiseerd in Peugeot en Citroën. Als wij eens iets hebben met een ander merk, zoeken we een DiagnoseXpert die dat merk als specialisme heeft.”

Peugeot en Citroën maken misschien wel 20 tot 30 procent van het werkaanbod uit, maar verder komen alle merken bij Autoservice Alteveer binnen. “Waren het vroeger Franse auto’s waar vaak wat mee was, tegenwoordig zijn het gek genoeg vooral Duitse merken waar we veel storingen van moeten oplossen.”

Ook nieuwerwetse systemen als ADAS komen steeds vaker ook richting het universele kanaal. Als CarXpert heeft Autoservice Alteveer bovendien ook leaseklanten, die met de nieuwste modellen in de werkplaats komen. Edward Knorren: “Ik voorzie daar ook de meeste problemen mee, want dat zijn toch geavanceerde systemen. Het vervelende is dat elk merk zijn eigen rijhulpsystemen heeft ontwikkeld, met de daarbij behorende inleerprocedures: met de ene auto moet je zestig kilometer rijden, voor de andere auto heb je weer een speciaal bord nodig om te kunnen kalibreren… Dat maakt het wel complex. Om storingen in die systemen goed en snel te kunnen verhelpen, dat wordt wel een uitdaging.”

Autoservice Alteveer heeft nu nog geen kalibratiesystemen voor ADAS in de werkplaats. Edward Knorren: “Als je een schadeherstelbedrijf hebt, heb je veel meer met dit soort systemen te maken. Bij ons is het aanbod ervan nog minimaal. Als dat werk zich eenmaal aandient, heb je wel verschillende hulpmiddelen nodig om die kalibratie te kunnen doen. Waar moet je beginnen met investeren? De vraag is ook: wie gaat zo’n kalibratie betalen als ik zestig kilometer moet rijden met een testkast in de auto en ik ben twee uur weg?”

Ook elektrische auto’s, met name hybrides, komen al geregeld bij Autoservice Alteveer. Edward Knorren: “Bijna elk merk heeft al wel een of andere elektrische aandrijflijn. Ze zijn hier in ieder geval welkom. Tot op heden hebben we er ook geen echte problemen mee. Ook daarvoor geldt: met 25 jaar ervaring ken je inmiddels zoveel mensen in de autobranche. Als je daar goed gebruikt van maakt, kom je een heel eind. Andersom staan wij ook altijd klaar voor autobedrijven die gebruik willen maken van onze specialismen. Het is ook wat je aankunt. Als alles te veel is… Wij zijn nooit ergens voor teruggeschrokken.”

Met de verhuizing naar het huidige pand in Hoogeveen (zie kader) is er meer ruimte in de werkplaats. Per 1 februari 2022 heeft Autoservice Alteveer dan ook een derde monteur in dienst kunnen nemen, een luxe in tijden van personeelsschaarste. Henk Sieders: “Het is een oud-collega van de Citroën-dealer waar wij vroeger zelf ook gewerkt hebben. Die was toe aan wat anders. Er is plek voor nog één monteur. Misschien dat dat in de toekomst nog wel een keer gebeurt.”

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3445 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

So proud to join the checkpoint team. Cheers from...

Wat een ontzettend leuke reactie Maretta! Fier om...

Wat leuk om te lezen dat de familie Van Essen en A...

Veel automobilisten hebben weinig behoefte aan dig...

Een onafhankelijk vakblad dat gemaakt wordt door specialisten pur sang met tientallen jaren ervaring.

Heeft u interessant nieuws voor onze redactie? Stuur uw bericht dan hier in: