Mysterie opgelost: dit doen de kastjes naast voordeuren in Klarendal en St Marten

2021-11-05 04:34:26 By : Mr. Alex Yan

In de Arnhemse wijken Klarendal en Sint Marten hangen naast veel voordeuren en winkels kleine, bruinkleurige kastjes. Maar wat doen die kastjes daar eigenlijk? Indebuurt gezocht voor je uit!

De kastjes hebben een deurtje met een raampje dat open kan. Soms zit er ook iets in, bijvoorbeeld een foto, een beeldje of een stukje tekst.

De vraag waarom het hert op het Willemsplein goud werd ingepakt losten we beginnen oktober 2021 op. Met het mysterie van deze week blijven we nog niet eens in gouden sferen! De voordeurkastjes, die nu een beetje bruinig zijn, waren namelijk ooit goud van kleur. De kastjes heten dan ook officieel 'Goudkistjes' en werden in 2004 ontworpen door de kunstenaar Jan Mostert uit Gouda.

Het idee voor de Goudkistjes is ontstaan ​​in Gouda, daar de vraag rees hoe je wijkbewoners meer met elkaar in contact brengt. De kistjes als doel om meer kleur te geven aan de buurt en mensen op een manier met elkaar te verbinden. Iedereen een kistje, iedereen iets gemeenschappelijks.

In 2009 haalde modeontwerpster Inge Uittenbogaard het idee van de Goudkistjes naar Klarendal. Zij hoorde erover op de radio en vond dat goed bij Klarendal paste. Aangezien de Goudkistjes destijds een groot succes waren in Klarendal, werd Inge's initiatief ook uitgebreid naar Sint Marten.

Tekst gaat verder onder de foto

In hun Goudkistje hebben wijkbewoners hun eigen mini-tentoonstelling. Ze laten zien wie ze zijn, door iets wat ze leuk vinden van wat voor hen betekenis heeft erin tentoon te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte tekening, een gedicht of een foto. Maar het kan ook een krantenartikel zijn van een voorwerp.

Inmiddels zijn de Goudkistjes helaas niet meer zo goud, maar het is leuk om te zien dat ze hun functie hebben behouden. Tien jaar later krijgen andere wijkbewoners door middel van de Goudkistjes nog altijd een klein gedrag achter de voordeur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Arnhem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Arnhem.

Meer geld voor jouw auto: zo ontdek je hoeveel jouw bakkie waard is

Aangeboden door De Grote Schijn Arnhem

Aangeboden door VIA Creaties Arnhem

Aangeboden door VIA Creaties Arnhem

Stemmen maar: indebuurt genomineerd voor Website van het Jaar [VIDEO]

Blijf op de hoogte van alles uit Arnhem

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden