Mensen die samen de Wallen maken - NRC

2021-11-05 04:14:39 By : Mr. Bo M

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.

NB Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Fotograaf Eva Roefs (28) heeft zich nog nooit ergens zo thuis gevoeld als op de Wallen, een overweldigende buurt in het eerste deel van Amsterdam. Dat komt, zegt ze, omdat het er lééft. Het is een andere kant die er natuurlijk ook is: junks, dronken toeristen, straatdealers. De Wallen: toeristisch gebied, bloeiend centrum van de Nederlandse seksindustrie, maar ook een woonwijk. Toen tijdens de coronapandemie de toeristen wegbleven, vroeg Roefs, die sinds 2015 woont, zich af: wie zijn eigenlijk mijn buren? Ze wilde „de mensen die deze plek kleuren” beter leren kennen, vertelt ze aan de telefoon. Ze besloot haar buurtgenoten te gaan fotograferen.

huurde Roefs een ruimte in het kleinste straatje, eigenlijk een steeg, van Amsterdam: de Trompettersteeg. Een tafel, twee stoelen, een filterkoffieapparaat, een wit scherm, een krukje, een camera. Vervolgens nodigde ze haar buurtgenoten uit: 'Kom je een keer op de koffie? Ik ben benieuwd naar wie je bent'. In zes maanden kreeg ze zeventig mensen op bezoek in haar pop-up fotostudio: sekswerkers, raam exploitanten, café-uitbaters, studenten. De dakloze Kaveh, het meisje van de Spar-supermarkt Maxi, Jan van het bekende erotische theater Casa Rosso, Tonia, die al vijftig jaar op de Wallen woont. Roefs: „Samen maken al deze mensen de buurt.”

De formule: eerst een halfuurtje koffiedrinken en kletsen om het ijs te breken. Vervolgens namen haar gasten plaats op het krukje, of poseerden staand voor de lens. Roefs gebruikte een analoge Sinar-camera die ze leende van haar vader, ook foto. kon niet oneindig klikken. Roefs, ontwikkeld in een digitaal tijdperk, wilde dit project aangrijpen om een ​​​​ambacht te en roest op te leggen. De geportretteerden vertelden trots hun verhalen over de buurt en liggen zich gewillig fotograferen, aldus Roefs. Naast portretten maakte ook interieurfoto's. Roefs neemt je mee naar De Wallen door interieurs te laten zien van bijvoorbeeld een peeskamer, sekstheaterzaal en de tempel op de Zeedijk.

Haar accent verraadt dat ze oorspronkelijk niet uit Amsterdam komt. Roefs groeide op in het Brabantse dorpsbroek. Toch heeft ze op de Wallen inmiddels ook een beetje het gevoel in een dorp te wonen, zegt ze. Sinds het fotoproject kan ze niet meer naar de supermarkt lopen zonder onderweg een praatje te maken. Het heeft haar nog diepere liefde voor de buurt gegeven „met empathie voor alles wat er gebeurt en iedereen daar onderdeel van is”. Roefs heeft dit „rijke en gedetailleerde boekeg” Amsterdam vastgelegd in een studio Trompetterste boekeg. Dit fotoboek, dat ze van begin tot eind zelf maakte, is haar ode aan de Wallen.

Maxi van de Spar-supermarkt. Foto Eva Roefs

Kaveh, dakloos. Foto Eva Roefs

Zaal van erotisch theater Casa Rosso aan de Oudezijds Achterburgwal. Foto Eva Roefs

Tonia woont al vijftig jaar op de Wallen. Foto Eva Roefs

Fo Guang Shan He Hua Tempel Zeedijk Foto Eva Roefs

Miao Yi Shih, gebedsleider en hoofd van de He Hua Tempel. Foto Eva Roefs

Twee leden van de Senaat van ASC/AVSV Foto Eva Roefs

Frank, kunstenaar en bewoner. Foto Eva Roefs

Gione, bewoner. Foto Eva Roefs

Kamerverhuurbedrijf Munnik Foto Eva Roefs

De mooiste fotografie en de beste tips, geselecteerd door de fotoredactie

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.

Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout van storage? We stellen het op prijs als u ons over een bericht gestuurd. U kunt ons ook anoniem een ​​tip geven.