Mark en Martijn van STUEN: 'We zien elkaar meer dan onze vriendin'

2022-06-10 20:45:42 By : Ms. Lily Wang

Waar een gezellig feestje toe kan leiden: Martijn Mutsaers (30) en Mark Voets (27) openden in september 2017 herenkledingzaak STUEN in de Willem II-straat. En dat terwijl de twee elkaar pas zes jaar geleden leerden kennen. “We zijn goede vrienden geworden. Ook waren we allebei een beetje zoekende. Een winkel beginnen leek ons altijd al een tof idee en mooie ervaring. Toen we een gat in de markt zagen, zijn we begonnen met het schrijven van een plan.”

Het bleek een plan dat steeds serieuzer werd. “We schreven één dag in de week steekwoorden op papier. Daarna werd het steeds concreter: we gingen minder werken, zeiden kort daarna onze baan op en werkten vervolgens in de avonduren aan ons plan. Overdag hadden we afspraken, deden we inkopen en regelden we de financiering.” Mark vertelt het alsof het een uitgedokterd plan was. Maar allesbehalve dat. “Ik heb wat eigen bedrijfjes in de grafische wereld gehad en had de laatste anderhalf jaar een eigen armbandenbedrijfje. Toen dit serieuzer werd, ben ik daarmee gestopt. De eerste dag dat we open waren, was ook mijn allereerste dag ooit dat ik in een winkel werkte. Ik had totaal geen ervaring.”

Tekst loopt door onder foto. 

“We hebben allebei geen achtergrond in de mode, maar vinden kleding heel erg leuk”, vervolgt Martijn, die wél winkelervaring had. “Ik heb zes jaar bij Club Hockey aan de Ringbaan-Zuid gewerkt. De eigenaar heeft mij enthousiast gemaakt en laten zien dat offline retail zeker niet dood is. Ik zat in een andere baan niet helemaal op mijn plek en Mark was zoekende. Op het feestje kwam van het een het ander en werden de plannen gemaakt.”

En zie zo: in september 2017 werd de champagne ontkurkt en STUEN geopend. “Los van elkaar hadden we echt geen eigen winkel gehad”, beseft Martijn. “Toen we zes jaar geleden bevriend raakten, hadden we door dat we allebei erg goed zijn in andere dingen. We hebben niet specifiek voor mode gekozen; we wilden graag iets samen doen en dit kwam op ons pad.” Mark vult aan: “We hebben allebei uiteenlopende kwaliteiten. Martijn is veel zakelijker en richt zich meer op cijfers, ikzelf ben de creatieve man en houd mij bezig met social media en de webshop. Dat versterkt elkaar goed.”

Tekst loopt door onder foto. 

De heren varen dus niet in elkaars vaarwater, maar sparren wel geregeld. Bijvoorbeeld over de eigen kledinglijn die ze onlangs zijn begonnen. Martijn: “Mark is leergierig, vindt fotografie erg interessant en heeft veel natuurlijke kwaliteiten. Het zijn geen dingen die hij per se op school heeft geleerd. Bij mij is het andersom: ik heb veel moeten leren. We doen daarom allebei waar we goed in zijn.” Mark lachend: “Je moet Martijn ook geen foto laten maken. Nee, maar: we hebben allebei onze eigen visie over bijvoorbeeld onze eigen kledinglijn. Daar sparren we wel samen over, het is niet zo dat ik als creatieve man alles zelf bepaal. Waar Martijn goed in is? Die laat ik helemaal vrij in het betalen van facturen, haha. En hij is goed in de klant adviseren.” Martijn: “Dat komt ook door mijn ervaring in de winkel.”

Inmiddels is STUEN meer dan de woonkamer waar de net werkende man lekker kan shoppen. “We hebben af en toe een barbecue of borreltje in de tuin. We hebben na anderhalf jaar veel vaste klanten die allemaal terugkomen en met een glimlach naar buiten lopen. En op donderdagavond doen onze vrienden hier een biertje, de klanten mengen zich er rustig tussen. Mensen weten dat het op donderdag bij ons te doen is”, zegt Martijn, die zijn goede vriend én compagnon Mark zeven dagen in de week ziet. “Na het werk drinken we soms ook nog even samen een biertje op het terras.”

Tekst loopt door onder foto. 

“We zien elkaar meer dan onze eigen vriendin”, vult Mark lachend aan. “En meer als ons huis”, roept Martijn erachteraan. Volgend jaar gaan de twee voor het eerst samen op vakantie. “We zijn nog niet samen weggeweest, maar dat gaan we volgend jaar tijdens de Tilburgse Kermis anders doen. Dan gaan we even weg en lekker babbelen over de winkel”, zegt Martijn.

Nog even terugkomend op die woonkamer: stuen is de Deense vertaling voor woonkamer. Een naam die Mark en Martijn niet zomaar hebben gekozen. “We hebben in ons plan gekeken waar en wanneer mensen het liefst shoppen. Dat is ’s avonds thuis, als ze met de beentjes omhoog zitten in hun eigen woonkamer. We wilden dat woonkamergevoel ook uitstralen”, legt Mark uit. En dat is goed gelukt: bij binnenkomst stuit je meteen op glas-in-loodwanden. Loop je iets verder door, dan bereik je de moderne eetkamer en keuken. De kassabalie is chique, rechts glimt een witte kast met luxe koffie-apparaat. Achter de winkel is de tuin voorzien van een zithoek met houten banken. Voor wie de woonkamer thuis beu is: bij STUEN (spreek uit als: stoeën) vind je een waardige opvolger.

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected] .

Soms heb je van die winkeltjes waar je echt even moet binnenstappen. Mint & Pepr in de Heuvelstraat bijvoorbeeld. Daar...

Een groot popfestival in hartje Tilburg: hier wil je bij zijn

Aangeboden door Schouwburg Concertzaal Tilburg

Aangeboden door Seats and Sofas

Aangeboden door Snoeren Schoen- en Voetspecialist

Aangeboden door dlb advocaten & mediators

Aangeboden door Seats and Sofas

Ingrid en Harry hebben een saloon in de achtertuin: ‘Het is jeugdherinneringen ophalen’

Aangeboden door Seats and Sofas

Aangeboden door Mijn eerste 18 jaar

Aangeboden door Snoeren Schoen- en Voetspecialist

Blijf op de hoogte van alles uit Tilburg

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden