Man vermomd als vrouw valt de Mona Lisa aan met een taart vanuit rolstoel | Buitenland | Telegraaf.nl

2022-06-18 15:32:08 By : Ms. Anna Su

De Mona Lisa in het Louvre.

PARIJS - Een bezoeker heeft zondag het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met taart aangevallen, meldt de Spaanse krant El País. Omdat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci voorzien is van een glazen vitrine, bleef het onbeschadigd.

De Mona Lisa in het Louvre.

De man zou hebben geprobeerd de vitrine kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarop gooide hij taart richting het doek en smeerde het gebak uit op het glazen paneel. Net voordat hij door bewakers werd overmeesterd strooide hij nog rozen uit. Wat het motief van de man is, die vermomd was als oude vrouw en in het museum rondreed in een rolstoel, is onduidelijk. Hij riep dingen over de bescherming van de aarde toen hij werd afgevoerd door museumwachters.

Het is niet de eerste keer dat de Mona Lisa werd aangevallen. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de vitrine werd verbrijzeld. In 1974, toen het te zien was in Tokio, viel een vrouw het aan met een roodgekleurde spray, maar het schilderij werd niet beschadigd. In 1956 waren er twee 'aanslagen'. Een man gooide zuur naar de Mona Lisa waardoor het onderste deel beschadigd raakte. Aan het eind van dat jaar gooide een Boliviaanse schilder een steen naar het doek en richtte lichte schade aan.

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Noortje Deutekom van het Jeugdjournaal is tijdens haar bezoek in Oekraïne tot de conclusie gekomen dat onder de lokale jeugd diepe haat richting de Russische leider Poetin heerst. Zo worden er onder andere schietspelletjes gespeeld, waarin de Russische leider een doelwit is. De manier hoe Deutekom h...

Twee Zomers is een nieuwe hit op Netflix van Vlaamse bodem, met een hoop heftige scenes. Sabine Leenhouts van de VROUW-redactie bespreekt de serie met Wilson Boldewijn.

Oekraïne is een stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie. De Europese Commissie steunt een kandidaat-lidmaatschap. Nu moeten alle EU-landen afzonderlijk zich hier nog over uitspreken. Dat lijkt een formaliteit, stelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer.

T-Mobile heeft 5G-zendmasten om een kerktoren in Wapenveld gehangen, maar veel mensen uit de buurt zijn er niet tevreden over.

Norbert Tadeusz wilde nooit een kunstenaar heten. „Ik ben een schilder”, zei hij met nadruk. Terwijl zijn meeste medestudenten op de Kunstacademie van Düsseldorf in de jaren zestig meenden dat de schilderkunst dood was en onder invloed van de charismatische kunstenaar-sjamaan Joseph Beuys maatschapp...

Aan de Dnipro lijkt de oorlog eventjes ver weg. Minstens anderhalve kilometer, want dat is waar de oostoever van de rivier ligt. Met ver daarachter de zwaarbevochten Donbas en onderaan de stroming de door Rusland bezette kustdelen.

’De Voorzaan en de Westerhem’ (1871) van schilder Claude Monet is weer thuis in het Zaans Museum. Na een bizarre overval op klaarlichte dag in augustus 2021 is de lijst gerestaureerd en heeft het doek nieuwe buren in de vorm van presentatie ’Kunst uit de Zaanstreek’.

Egypte heeft maandag de ontdekking onthuld van 250 sarcofagen en 150 bronzen beelden in de necropolis Saqqara ten zuiden van Caïro. Het is de laatste van een reeks baanbrekende ontdekkingen in de regio.

Het is de nachtmerrie van elke museumdirecteur. Een bezoeker die een kunstwerk te lijf gaat met een mes, bijtend zuur of, iets minder agressief, met een taart, zoals zondag in het Louvre in Parijs gebeurde. „Diefstal of beschadiging is het ergste dat een museum kan overkomen. Dit zet je wel weer op ...

Een bezoeker heeft zondag het schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met een taart aangevallen. De man, die was verkleed als oude vrouw, kon geen schade aanrichten aan het wereldberoemde schilderij. In musea gaat het echter vaker mis. Soms worden kunstwerken expres kapot gemaakt, maar veel ...