Kruitmagazijn Lillo is klaar voor volkstheater: “Zonder sub... (Berendrecht-Zandvliet-Lillo) - Het Nieuwsblad

2021-11-05 04:15:10 By : Ms. Elaine Li

Kruitmagazijn grijpt terug naar oude theatertechnieken. — © evdw

Het Kruitmagazijn zich in twaalf jaar van feestruimte tot een theaterzaaltje. Eigenaar Kris Dockx en zijn Genooten van den Laeste Stuyver vinden dat het historisch gebouw nu eindelijk volwassen is geworden, hebben een nieuwe productie klaar en kiezen resoluut voor volkstheater.

Ooit was het gebouw de thuisbasis van de gansrijder van Lillo. Sedert de aankoop door Kris Dockx meer dan tien jaar geleden hanteerde hij strikte regels voor het gebruik. Dansfeesten konden niet meer en de plannen om het gebouw te restaureren, kregen vorm. Nu is alles stilaan zoals Dockx het in zijn hoofd had.

“De 17 verflagen werden zonder beschadiging van de verwijderde. Origineel lag hier een zware eiken vloer op een balkenconstructie. Een tegelvloer mocht niet, omdat er mogelijk vonken konden ontstaan. In een pand vol kruit is dat niet aangewezen. We haalden de tegelvloer weg, nu ligt er opnieuw een houten vloer.”

Dockx : “We doorliepen met deze renovatie een groeiproces. Het is nog altijd een bewuste keuze om vrij te zijn, onafhankelijk van overheidssubsidies en banken. Een eerste aanzet om van het Kruitmagazijn een theater-museum te creëren in een zaaltje waar het publiek plaats nam op cinemastoelen uit een oude bioscoop in het Franse Gouy. De oplopende stoelenrijen zijn vervangen door stoelen vlak aan het podium. Er is plek voor maximaal veertig bezoekers.”

Het is dus de bedoeling te blijven: “Op deze manier zit het publiek tussen de spelers en twee speelruimtes. Aan de ene kant spelen de acteurs en wanneer de kijkers hun stoelen draaien, genieten van ze van het poppentheater. Deze opstelling maakt het om het publiek actieve te oefenen bij alles.”

Kris Dockx, Liesbeth Debra en Jan Van Leuven bij een oud orgeltje in het magazijn. — © evdw

Kris Dockx vindt dat in de huidige vernieuwing van de muziekscène armoede troef is. Het is volgens hem niet meer dan “hier en nu, directe consumptie, tomeloze genotzucht en obligate selfies”. Volksmuziek, verhalen, sprookjes en klassieke muziek zijn volgens hem dan weer van een onpeilbare schoonheid. “Onze keuze in het Kruitmagazijn is dan ook duidelijk. Wij gaan voor traditionele technieken, met bijvoorbeeld marionetten. We willen dicht bij de mensen staan.”

Het Kruitmagazijn is in zijn soort het enige militaire gebouw ter wereld. Het werd opgericht onder Napoleon door ingenieur-commandant Gerard Gillot. Uit diens documenten blijkt dat er in 1810 één jaar aan is gewerkt door zo'n 300 mensen. De Franse keizer is tijdens zijn leven drie keer in Lillo geweest en heeft hier twee keer overnacht. Het fort was belangrijk voor de controle over de Schelde. Dit was in werkelijk het geladen pistool, gericht op het hart van aartsvijand Engeland, waarmee Napoleon altijd dreigde. Het gebouw heeft drie meter dikke muren, waarin één miljoen bakstenen zijn verwerkt. Er kon 50 ton buskruit in worden opgeborgen.

De vier voorstellingen van de nieuwe productie Smartlappen en gazetten gezongen en verteld te Lillo aan het Scheld zijn uitverkocht. Maar boeken voor groepen vanaf twintig personen kan wel.

Alle toeschouwers zitten parterre. — © evdw

Kijkers worden bij het binnenkomen verrast door een oldtimer. — © evdw

Het Kruitmagazijn vijftien jaar geleden: een stenen vloer en vele oude verflagen. — © rr

Wil jij toegang tot alle artikelen van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

Vrijetijdscentrum De Schelde zet Ennio Morricone in de schijnwerpers op zondag 28 november. Liefhebbers kunnen er in de concertzaal dan genieten van zijn muziek begeleid door woord en beeld.

De Polder Clean Up Day mobiliseert zaterdag 6 november nieuwe bewoners om de straten in Berendrecht en Zandvliet goed te maken.

De werken op de Scheldelaan zijn bijna afgerond. Op donderdag 28 oktober is teruggekomen. In de loop van de voormiddag kan het verkeer richting Antwerpen opnieuw op twee …

Tijdens de jongste zitting van de districtsraad vroeg raadslid Marc Maes (N-VA) aan districtsschepen Rudi Sempels van het district mee kon genieten van de Uitpas. Het samenvloeien van de A-kaart en …

Wie in het Grenspark Kalmthoutse Heide gaat mountainbiken, heeft vanaf nu een vignet nodig. Dat kost 12 euro per jaar en is verplicht op de intensieve lussen. Een dagpas kost 5 euro.

De gemeente Zandhoven moedigt inwoners aan om zich compleet te laten gaan met pompoenen en gesproken. Er worden zelfs verkocht aan de griezeligste huizen. Halloweenversierders, wat drijft …

Het Poldermuseum is bijna toe aan zijn wintersluiting. Tot zondag 30 oktober en maandag 1 november kunnen bezoekers nog terecht in het vernieuwde Poldermuseum.

Het Kruitmagazijn zich in twaalf jaar van feestruimte tot een theaterzaaltje. Eigenaar Kris Dockx en zijn Genooten van den Laeste Stuyver vinden dat het historisch gebouw nu …

Het Vlaams Belang hield vrijdagavond een fakkeltocht. De groep van een veertigtal trok van de bibliotheek naar het iets verder gelegen skatepark. Er is een wilde partij nog eens de aandacht …

De Sint-Benedictuskerk is en blijft een bekend ankerpunt in het Scheldedorpje Lillo. AG Vespa zoekt nu een huurder om het gebouw een nieuwe uitvoering te geven.

Feest in de polder, wil een uitgewerkte en een dossier dat iets leuks aanslepen, werd zopas het nieuw jeugdhuis Polderkot officieel in gebruik genomen. De polderjongeren …

Er zijn recente geen nieuwe overlijdens toegevoegd.

Staat uw dierbare niet op inmemoriam.be? Vanaf €10,- opent u een register!