Guus durft eindelijk door zijn voordeur naar buiten - RN7

2022-06-10 20:45:21 By : Ms. Anita Peng

29 mei 2022 10:56Guus durft eindelijk door zijn voordeur naar buitenLead Image 1: Lead image TXT 1: De tuin van Rob voor de metamorfose. Foto: Omroep Gelderland De zandvlakte van Guus. Foto: Omroep Gelderland

De zandvlakte van Guus. Foto: Omroep Gelderland

EWIJK - Guus Egging schaamt zich rot. Sinds een jaar woont hij in de wijk Vording in Ewijk. Zijn voortuin is een grote witte zandvlakte. Om de confrontatie met zijn tuin te vermijden, vertrekt Guus altijd via de achterdeur naar zijn werk. Daardoor kent hij eigenlijk niemand in de straat. Nu vindt hij dat het genoeg is geweest. In het programma De Groenste Straat van Gelderland krijgt dit duinlandschap met één klaproos en wat onkruid een metamorfose.

Guus grijpt deze dag aan om kennis te maken met de buurt. Hij deelt biertjes uit op deze zonnig dag met temperaturen van zo'n 25 graden. Na een biertje beginnen zijn handen te jeuken en helpt hij mee in zijn tuin én de tuin van buurvrouw Joyce. Want die is er niet veel beter aan toe. De grond is keihard, bedekt met een dikke laag grind. Met zes man sterk schept het groenteam vele kruiwagens vol tuinpuin. Dat wordt vervolgens in een grote container gestort.

Joyce heeft veel last van stress en kan haar arm nauwelijks gebruiken, waardoor zij niet kan meehelpen. "Mijn tuin is een puinhoop en ik heb wel zin om weer iets om handen te hebben", vertelt ze. Een onderhoudsvriendelijke tuin lijkt haar heel fijn. Groencoaches Jan-Julius en Damiän hebben ook voor deze klus een tuinplan bedacht dat volledig beantwoordt aan de wensen van Joyce.

In deze serie strijden zeven plaatsen in de provincie om de titel De Groenste Straat van Gelderland. Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat.

Zoon Thomas (10), die ook meehelpt, onderbreekt zijn schepwerk voor een korte pauze. Hij draagt zijn helder groen gespoten haar in een paardenstaart. Thomas heeft bedacht dat hij een pluk van zijn haar afknipt en in de nieuwe tuin wil poten. "Zo maak ik de tuin alvast een stukje groener", vertelt hij met een grijns.

Aan de overkant van de straat woont Rob Stoffelen. Deze ICT'er houdt eigenlijk meer van gamen dan van tuinieren. Samen met zijn ouders en het groenteam haalt hij stenen uit zijn tuin en treft alle voorbereidingen om zijn tuin te vergroenen.

Verder wil hij een erfscheiding maken tussen zijn tuin en het trottoir. Voor het eerst in zijn leven gaat Rob aan de slag met palissander tegels. Maar alle begin is moeilijk; van verschillende tegels schieten hoekjes af. Als klap op de vuurpijl vallen de tegels voor zijn nieuw aan te leggen tuinpad om, met een dikke barst als gevolg. Maar vader, moeder en Rob laten zich niet kisten en werken vol goede moed door.

Ewijk staat op nummer 2 in de Gelderse top 10 van meest versteende gemeenten. De jaren 80-wijk waar het groenteam is neergestreken, valt op doordat het hier niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar versteend is. Lichtgrijze betonnen tuinen wisselen elkaar af met antraciet grijs grind. De temperatuur is door alle stenen enkele graden hoger dan in het buitengebied, slechts een paar straten verderop.

De gemeente grijpt de filmdag van De Groenste Straat van Gelderland aan en houdt een groenmarkt in de straat met als thema: tegel eruit, plantje erin. Buurtbewoners die een tegel inleveren, mogen een plantje bij hun kraam meenemen. Deze actie, bedacht door de Stichting Steenbreek en door gemeenten gestimuleerd, werkte een aantal weken geleden goed in Triangel, een straat verderop.

Guus maakt ondertussen een praatje en kletst erop los met overbuurvrouw Mieke, die er al vier jaar woont. De twee hadden elkaar nog nooit ontmoet. Aan het eind van de dag hebben de aangepakte tuinen een totale make-over gekregen.

Vanaf nu gaat Guus trots via de voordeur naar buiten om van het eindresultaat te genieten. Buurvrouw Joyce en hij spreken af dat ze het stukje erfgrens wekelijks samen zullen onderhouden.

Nu is het de beurt aan de bewoners om hun tuinen bij te houden en de rest van de straat enthousiast te maken om ook hun tuin aan te pakken.

De Groenste Straat van Gelderland is vanaf 1 mei iedere zondag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist of nu al hieronder.