Expansie in nieuwe omgeving - kijkt anders

2022-09-10 01:31:06 By : Ms. Fiona hu

JUBBEGA Wat blijft is een mooi feest in een stenen tent, prachtig versierde buurten en vooral heel veel gezelligheid. Dit jaar gaat het even anders met het Expansiefeest van Jubbega-Hoornsterzwaag. Geen groot festivalterrein maar smûk in de tot tent verbouwde grote zaal van De Kompenije met daarbij een gezellig Expansieplein.

Was het bij de vorige editie in 2017 nog even wennen dat Expansie zonder consumentenbeurs verderging, dit jaar zal het wennen zijn dat het feest in het multifunctioneel gebouw van het dorp plaatsvindt. “We snappe best dat minsken hjir wat oars tsjinoan sjogge, dochs ha we ús bêst dien om ek op dizze lokaasje de minsken it moaie Expansiegefoel te jaan”, zegt Marja Bruinsma van de organisatie.

Dat Expansiegevoel zit hem vooral in de aankleding, zegt Marja. De grote sporthal wordt met slim gebruik van doeken en verlichting verbouwd tot tent. “Op dizze manier ha we it oansjen fan in sporthal moai fuortwurke”, vindt bestuurslid Harm de Jong. Buiten worden de hagen op het parkeerterrein omtimmerd tot bankjes, komen er statafels van pallethout en wordt het geheel overdekt met stretchtenten. Dit creëert een warme gezellige sfeer die uitnodigt om lang te blijven hangen. Marja: “We fine it belangryk dat it gewoan gesellich wurdt.”

Ook tijdens de vorige editie was het natuurlijk gezellig, toch verstoorden de weergoden het feest met bakkenvol regen. “Oeral leinen houten flonders, snotteglêd.” De drek op het festivalterrein zorgde er daarnaast voor dat op het laatste moment rijplaten aangevoerd moesten worden, met bijkomende kosten van dien, vult Harm aan. “Dit jier hast as foardiel datst net hoechst te skeakeljen troch it waar.”

Mede door het slechte weer werd 2017 een financiële tegenvaller. Dit jaar wil de organisatie de financiële risico’s ondervangen door het feest in De Kompenije te houden. “Foar Expansie is dat eins ‘not done’”, vindt voorzitter Edwin Stoelwinder. De keuze werd mede ingegeven door mogelijke risico’s in verband met corona en omdat het multifunctioneel centrum de inkomsten van de door hen verzorgde horeca goed kan gebruiken.

Expansie Jubbega begon in 1962 als handelsbeurs om de oosthoek van gemeente Hee- renveen duidelijker op de kaart te zetten. Sinds die tijd werd de beurs om de vijf jaar gehouden en groeide uit tot feestweek; de achtste (1997) en negende (2002) editie boekten records met dertigduizend mensen. De belangstelling voor een handelsbeurs nam sinds 2007 af, toch bleven veel bezoekers naar Jubbega komen voor de vele evenementen en versierde straten. In 2017 werd besloten om te stoppen met de consumentenbeurs en door te gaan als festival.

Al vanaf het begin is het traditie dat buurten volop versierd worden met taferelen op straat en boven het water. Buurtversiering is een van de belangrijke pijlers van het feest. “It hiele doarp libbe dêr altyd nei ta”, weet Harm. De buurten pakken dit jaar de versiering weer uitbundig op en veel buurten zijn al druk in de weer. De versiering wordt gejureerd door een inwoner van Jubbega en een van Hoornsterzwaag. Marja: “Sy ha hjir altyd wenne mar sitte sels net yn in buert dy’t fersiert.” De winnende buurt krijgt 250 euro, en dat is toch leuk om een buurt-bbq van te houden, denkt Harm.

Expansie is een echt familiefeest, traditioneel gaan hele gezinnen met diverse generaties er samen naartoe. Expansie is echter niet alleen voor Jubbega en Hoornsterzwaag. Edwin: “We sjogge it leafst minsken út de hiele omjouwing. Mar ek dêryn sjogge je in trend: nei corona gean no alle organisaasjes los. Foar ús sil it no in soarte XXL-doarpsfeeest wurde.”

Expansie 2022 wordt gehouden van donderdag 8 tot en met zondag 11 september. Ondanks het nieuwe jasje, blijft het een feest voor iedereen dat ook echt Expansiewaardig is, zegt Marja. Er is gekozen voor gezellige allround muziek, sportieve elementen, activiteiten om naar te kijken of aan mee te doen. Zo is er op zaterdag de Kompenijster Wiken Run en het spectaculaire open Fries kampioenschap vrachtwagentrekken. Brommers, mountainbikers, senioren, kinderen, swingers en zitters, voor iedereen is er wat. Het hele programma is te vinden op expansiejubbega.nl .   

DONKERBROEK Omgekeerd denken, al twintig jaar lang doet Anne Brouwer niet anders. Dubbel omdenken is het eigenlijk, tijdens het snijden en dan weer tijdens het drukproces.

GORREDIJK In de Sa! van deze week is abusievelijk een verkeerde aanvangstijd vermeld van de voorstelling Alde Wiven in De Skâns. De voorstelling begint zaterdag 10 september om 1..

BEETSTERZWAAG In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was het een toeristische pleisterplaats. Met een bijna dertig meter hoge uitkijktoren als absolute top- attractie.

NIJEBERKOOP De daadwerkelijke kalverkeuring duurt maar een dag, maar Djûra, Doutzen en Danique zijn al ruim een maand bezig om komende zaterdag (vanaf 9.

BAKKEVEEN Muziekpodium Bakkeveen organiseert in samenwerking met Optisport Dúndelle op vrijdag 9 september (20.30 uur) een concert van de Amerikaanse singer-songwriter Hannah Ald..

BEETSTERZWAAG Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vraagt in de tweede Nationale Klimaatweek begin november aandacht voor veel initiatieven die bijdragen aan..

GORREDIJK Het zal eind achttiende eeuw geweest zijn, net voor de napoleontische tijd. De familie Faber uit Kortezwaag kon toen trots pronken met hun kinderen.

JUBBEGA Wat blijft is een mooi feest in een stenen tent, prachtig versierde buurten en vooral heel veel gezelligheid. Dit jaar gaat het even anders met het Expansiefeest van Jubb..