Een motorheftafel dus – Oldtimers in Auto Motor Klassiek

2022-09-10 01:33:54 By : Ms. Ivy QingRui

by Dolf Peeters 6 september, 2022, 10:00 6 Comments

Kennis Ed van Nieuwenhuizen, kocht er ooit eentje. En die beviel niet helemaal. Hij wist direct dat hij nooit meer zonder zou kunnen. Zonder motorheftafel. Maar dat zou dat wel de perfecte motorbrug moeten zijn. En die heeft hij intussen gevonden,

Er zijn Motorliefhebbers die een motorheftafel alleen al als lifestyle monument in hun mancave hebben. Daar scoren ze vet mee. Maar een motorhefbrug is zoveel meer dan een monument. Een motorheftafel is na eerste kennismaking een onmisbaar stuk gereedschap. De bediening van zoiets moois kan dan mechanisch, hydraulisch en/of elektrisch zijn. Het is maar net wat je wilt en hoeveel je te besteden hebt.

Want ook voor motorhefbruggen geldt dat alle waar naar zijn geld is. Aan een zelf aan elkaar gebakken exemplaar van 50 euro wil je je motor (en je veiligheid) niet toevertrouwen! De eerste plus bij de aanschaf van zo’n stuk gereedschap, want dat is een motorheftafel, is dat je er iets mee koopt dat generaties lang in de familie kan blijven. Vanuit die insteek valt de prijs dan altijd mee. Als je volledig elektrisch en met afstandsbediening gaat, dan zit je in het absolute A segment. Maar als je wegkomt met een tafel met een voetpomp ben je niet echt slechter af. Slimmerds scoren trouwens een afgekeurd ziekenhuisbed. Zoiets heeft een hefvermogen van driehonderd kilo of zo. Met een stuk alu tranenplaat als dek kom je dan een heel eind. Alleen mis je doorgaans de handige uitklapmogelijkheid om wielen te verwisselen. En als je om je heen kijkt op Tinternet, dan zie je dat die handige dingen zelfs gewoon gebruikt te koop zijn.

Veel van ons hebben vroeger gesleuteld. Gewoon op de grond. Met onze gemiddelde leeftijd hoeven we er ons niet voor te schamen comfortabeler te willen werken. Temeer omdat onze ruggen niet meer in zijn voor grondacrobatiek tijdens het sleutelen. We durven te stellen dat werken aan een motorfiets die stabiel en op een ergonomisch fijne werkhoogte staat ons motorleven zomaar met tien jaar kan verlengen.

Om goed aan een motor te werken is een hefbrug onmisbaar. Het demonteren van een wiel is zonder hefbrug een martelgang. En de dealer rekent zijn werkplaatstijd er voor. Net als voor heel veel dingen waar je thuis het voorwerk voor kan doen zoals het verwijderen van plaatwerk voordat de motor naar de dealer gaat. Zo’n dealer kan zomaar twee+ uur werktijd rekenen om kunststof delen te verwijderen. En bij een serieuze dealer kost een werkplaatsuur zomaar € 100 ex. btw. 

Dat gaat perfect op de hefbrug. Maar tussen schoonmaken en een stabiele situatie bij een totale demontage geeft een motorheftafel alle ruimte om beter te werken. Denk aan het vervangen van remblokken en luchtfilters. En voor niet geroutineerden staat zowat elke actie in video en met uitleg op Youtube. Een heftafel is eenvoudig uit te breiden met diverse accessoires, zoals, schaarheffers, wielklemmen en dolly’s. Voor elke situatie een oplossing.

Na de aanschaf van een motorheftafel kun je sociale leven veranderen. Motorrijdende vrienden M/V kunnen vaker langskomen. Maar zo’n heftafel kun je natuurlijk ook prima gebruiken om aan motormaaiers, buitenboordmotoren, fietsen en dergelijke dingen te werken. Met een paar lijmklemmen kun je er zelfs een houten boekenkast op maken. En met een schoon kleed erover heb je de ideale party tafel.

Mijn rug doet het ook niet meer, maar blijkbaar is dat te wijten aan de leeftijd. (ook aan het werk) Heb een heftafel gekocht bij HBM en had reeds een takel, dus de twee samen geven een veilig gevoel bij onderhoud en restauratie van de motoren. Ondertussen zijn de kleinkinderen ook aan het motoknutselen geslagen en komen die dankbaar op de heftafel bewerken. De opkuis zal ik maar voor mijn rekening nemen.

Met de mededeling dat de hydraulische pomp niet helemaal goed meer werkte, maar in de wetenschap dat de heftafel meer dan 15 jaar dienst had gedaan in de nabije HD werkplaats en daarna in een hoek belandde in de garage van een bevlogen hobbyist dacht ik dat dit toch wel een „goeie“ moest zijn. Echter, met mijn Softail erop zakte hij bijna net zo hard in als ik pompte, dus kwam enig gevoel van spijt bovendrijven. Gelukkig vond ik een bedrijf in de buurt, dat zich onder andere met dit soort problemen bezig hield en na demontage van de cylinder werd voor het luttele bedrag van €50,- de zaak gereviseerd. Helaas. Geen succes. Dus kennelijk geen goeie revisie. Terug dan maar met de vraag of het ook goed gemaakt kon worden. Met het schaamrood op zijn kaken deelde de monteur in kwestie mede dat hij het nu eens goed zou doen. En dat gebeurde! En ik hoefde niets bij te betalen. Gevolg: een mooie professionele en goedwerkende hydraulische hefbrug waar ik intussen al jaren plezier van beleef. Plus diverse anderen, die weten dat ik zo‘n ding heb!

Heb voor gelijk doel indertijd een hijsbalk en een kabellier weten te scoren. Voor Blauwtje de R45/65 heb ik een dedicated hijsjuk gemaakt. In een wip hangt de motorfiets op werkhoogte. Als ik dat alles niet had gehad, kon ook ik mijn rug na alle sleuteljaren echt wel een soort van bij elkaar vegen. De hefbrug is natuurlijk gemakkelijker. Al is die takel bij het reviseren van de boksteun zeer zeker een ware zegen gebleken!

Nadat ik jaren op een zelf gemaakte lift heb geknutseld, kwam ik op het werk een rolstoellift tegen, gratis meenemen, hydraulische met afstandbediening, echt super, wil nooit meer zonder.

Jaren staan martelen met blokken wisselen op de knietjes, tot je de rug zelfs met Viagra niet meer recht krijgt.. Ik was als een kind zo blij toen er een busje van HBM voor kwam rijden en er een heftafel werd uitgeladen..; einde martelen, einde rugzeer, einde gestuntel en gevloek op de knietjes..

Op hoogte werken aan je motor is stukken prettiger. Voor je veiligheid is gebruik van spanbanden een must. Veel sleutelplezier. Ik heb 2 tafels voor retauratie projekten en overweeg om er nog een bij te kopen voor onderhoud klusjes. Motocarlo

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Ja, ik wil me ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief

Attachments The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Bekijk de 40 pagina's tellende preview via deze link of een klik op de omslag.

Het perfecte leesvoer voor een avondje of meer ongestoord weg te dromen. Hij ligt nu in de winkels. Een abonnement is natuurlijk beter, want dan mist u geen nummer meer en u bent nog eens € 27 goedkoper uit ook. Niet verkeerd in deze dure tijden.

Bedankt voor het aanmelden. U vindt een bevestiging in uw email in- of spambox.