Dit doe je tegen vlekken op je mooie houten vloer - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-11-16 16:00:14 By : Mr. William Huang

Na flink wat sparen is de oude vertrouwde laminaatvloer eindelijk vervangen door een mooie lichtbruin kleurige en trendy visgraatvloer. Het glanst en maakt het huis af, maar voordat je het weet, zijn er zwarte vlekken van schoenzolen, wordt kokend water van de thee erover gemorst en loopt de vaatwasser over, waardoor allerlei soorten zeepsop op je trots wordt gemorst. Wat nu?

Vlekken zijn er in alle soorten en maten, maar aangezien je elke vlek anders behandelt, is het goed om te weten waar je mee te maken hebt. In onderstaand overzicht leggen we uit hoe je de verschillende vlekken het beste kunt aanpakken. 

We beginnen met de gevaarlijkste vlek die je op je houten vloer kunt krijgen: een vetvlek. Dit soort vlekken ontstaan ​​vaak in de buurt van de kachel en moeten zo snel mogelijk worden behandeld voordat ze in uw houten planken dringen. Werk met groene zeep of vloerzeep en als de vlek erg hardnekkig blijkt te zijn gebruik je de zeep het beste in combinatie met een schuursponsje. 

Houd er ook rekening mee dat je bij het polijsten de nerf van de vloer, of de houtlijnen, goed volgt. Na het borstelen de vloer nogmaals met water reinigen en direct goed drogen. Indien nodig kunt u de afdruk van de vlek nog bijwerken met wat onderhoudsolie in de juiste kleur. 

En heb je nog nooit een vetvlek opgemerkt, maar glimmt die nu stiekem op je vloer? Door wat schoonmaakazijn op een doek te deppen en hiermee over de vlek te borstelen, zal deze snel verdwijnen. Vergeet niet de plek af te spoelen met wat water en goed af te drogen. 

Er is altijd wel iemand in huis die donkere schoenen met rubberen zolen draagt ​​en daarmee per ongeluk vlekken op de vloer achterlaat. Hoewel dit een opvallend contrast vormt met het bruine hout, zijn de strepen gelukkig eenvoudig uit te wissen met een simpele gum, ook wel gum genoemd. 

Door een aantal keer met de gum over de zwarte streep te vegen, komt het resterende rubber er weer af en blijft samen met de gum op de grond achter. Dan zuig je deze resten eenvoudig op met de stofzuiger. 

Heb je een vlek misschien niet op tijd opgemerkt en is deze diep in de houtlagen gaan zitten? Dan kun je de vloer altijd nog schuren met wat fijn schuurpapier. Ga altijd voorzichtig te werk en schuur opnieuw met de korrel. Schuren kan het hout gemakkelijk aantasten en je wilt de schaduw zo klein mogelijk houden. 

Het is belangrijk om de plek na het schuren goed te behandelen. Neem nogmaals de onderhoudsolie om de plek goed af te werken. En lijkt de plek uiteindelijk een beetje helderder? Dit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf. 

We hebben al een reactie van je ontvangen, bedankt!

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Niet alleen moet er praktisch veel geregeld worden, ook je relatie komt onder druk te staan. 15 tips.

Eerder stoppen met werken is nog steeds mogelijk. Dit jaar is het voor veel mensen zelfs iets makkelijker geworden.

Zo ban je fijnstof, stikstofdioxide en schimmels uit je huis.

Heeft u al jaren dezelfde uitgebreide aanvullende zorgverzekering? Dan betaal je waarschijnlijk te veel.