Analyse-Marktchaos wacht op de nieuwe leider van Groot-Brittannië

2022-09-03 01:02:36 By : Mr. Lee Li

Het pond had in augustus zijn slechtste maand tegenover de dollar sinds kort na het Brexit-referendum in 2016 en daalde ook tegenover de euro. Sommige Britse staatsobligaties leden hun grootste koersverliezen in decennia. Een groot deel van de onrust op de markt is te wijten aan een snel stijgende inflatie, die de hoogste is van alle economieën van de Groep van Zeven. Goldman Sachs zegt dat het 22% zou kunnen bereiken als het effect van de Russische invasie in Oekraïne op de gasprijzen niet wegebt.

Veel beleggers vrezen ook dat de door Truss beloofde belastingverlagingen het inflatieprobleem van Groot-Brittannië kunnen verergeren, de renteverhogingen van de Bank of England kunnen bespoedigen en een recessie kunnen verergeren die volgens de BoE dit jaar zal beginnen en pas in 2024 zal eindigen.

Naast belastingverlagingen heeft Truss onlangs "robuuste" directe kosten van levensonderhoud voor de huishoudens beloofd, waardoor het begrotingstekort nog meer onder druk zou komen te staan.

Dan zijn er nog haar plannen om de manier waarop de BoE haar werk doet te herzien en om klaar te staan om een post-Brexit handelsoorlog met de Europese Unie te riskeren.

"Ik denk dat het VK en de giltmarkt in een zekere mate van gevaar verkeren," zei Mike Riddell, een senior portefeuillebeheerder voor vastrentende waarden bij Allianz Global Investors in Londen.

Hij wees op scherpe dalingen in de afgelopen weken van de koersen van Britse staatsobligaties, of gilts, en de waarde van het pond sterling, een zeldzame gebeurtenis.

Normaal gesproken zou het vooruitzicht van hogere BoE rentetarieven de vraag naar obligaties schaden en het pond doen stijgen, maar de munt is dit jaar tot nu toe 15% gedaald ten opzichte van de U.S. dollar.

Tot augustus was er nooit een maand geweest waarin het pond met meer dan 4,5% ten opzichte van de dollar daalde en de rente op 10-jarige gilt met meer dan 90 basispunten steeg, volgens Refinitiv en gegevens van de Bank of England die teruggaan tot 1971, toen het pond naar de beurs ging.

"Het uiteenvallen van de verhouding tussen de gilt-rendementen en het pond sterling wijst erop dat overzeese beleggers hun vertrouwen in het VK verliezen, en dat is wat werkelijk verontrustend is," zei Riddell.

Opiniepeilingen hebben Truss - momenteel de Britse minister van Buitenlandse Zaken - een grote voorsprong gegeven op Rishi Sunak, die in juli ontslag nam als minister van Financiën om mee te doen aan de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij, die maandag eindigt met de bekendmaking van de winnaar.

Als voormalig hoofdsecretaris van Financiën zegt Truss dat zij weet hoe zij de economische orthodoxie op haar grondvesten kan doen schudden door de belastingdruk in Groot-Brittannië, die nu al 70 jaar hoog is, te verlagen.

Sunak heeft haar belastingverlagingsplannen afgedaan als "sprookjes" die de inflatie zullen aanwakkeren.

Vermogensbeheerder Pictet zei deze week dat het onderwogen is in gilts vanwege het risico van een grote stimuleringsmaatregel die de BoE zou kunnen dwingen haar renteverhogingen te versnellen.

Julian Jessop, een econoom die Truss steunt en dicht bij haar adviseurs staat, zei dat het idee om nu meer te lenen om de toekomstige economische groei te versnellen, zinvol is.

"In deze omstandigheden moet je doortastend en flexibel zijn in je begrotingsbeleid en als dat betekent dat op korte termijn het begrotingstekort onder druk moet komen te staan, dan moet dat maar," zei hij.

De overheidsfinanciën van Groot-Brittannië gaan gebukt onder de enorme uitgavenkoorts van de regering.

De overheidsschuld als percentage van de economische output is niet ver meer van 100%, tegen ongeveer 80% vóór de pandemie.

Maar Jessop, fellow bij de denktank Institute for Economic Affairs, zei dat Truss waarschijnlijk op zoek is naar extra leningen in de tientallen miljarden ponden, veel minder dan tijdens de COVID-19 pandemie, iets wat de financiële markten kunnen slikken.

"Als zij eenmaal de sleutels van nummer 10 (Downing Street) in handen heeft, kan zij de markten gerust gaan stellen over wat zij eigenlijk van plan is te doen," zei hij.

Voor sommige beleggers kan een dergelijke opheldering geen moment te vroeg komen, waarbij Riddell opmerkte dat een geplande verkoop van een grote hoeveelheid 30-jarige gilts medio september een test zal zijn voor het Britse schuldenkantoor.

Oliver Blackbourn, portefeuillebeheerder in het Verenigd Koninkrijk bij Janus Henderson Investors, zei dat er ook politieke risico's waren voor Truss, die op het punt staat de vierde premier van Groot-Brittannië in zes jaar te worden.

Zij lag een groot deel van de leiderschapsrace van de Conservatieve Partij achter op andere kandidaten toen die in handen was van de partijrechters, en klom op het laatste moment naar de tweede plaats om mee te doen aan de run-off, die beslist wordt door de partijleden.

"Hoe gemakkelijk zal het voor haar zijn om haar partij in het Lagerhuis te controleren, wanneer zij niet in de buurt kwam van de meest populaire keuze onder de parlementsleden?" zei Blackbourn.

"Wanneer je moeilijke beslissingen moet nemen, wil je een sterke leider op zijn plaats hebben."

Voor Jessop, de econoom die Truss steunt, moet het eerste punt op haar agenda, als zij maandag als premier wordt aangekondigd, een belofte zijn om zich niet met de onafhankelijkheid van de BoE te bemoeien.

Truss heeft gezegd dat zij het mandaat van de centrale bank wil herzien zonder de onafhankelijkheid ervan in gevaar te brengen, maar een van haar aanhangers heeft zich afgevraagd of de BoE de exclusieve bevoegdheid moet hebben om de rentetarieven vast te stellen.

"Het is heel belangrijk dat zij met een duidelijke beleidsverklaring uit de startblokken komt," zei Jessop.