Stukjes deur van de Hagia Sophia opgegeten - OVT - VPRO

2022-05-27 21:02:17 By : Mr. jing Wang

Slaapt u op zondag liever uit, maar luistert u toch graag naar OVT? Geen probleem: OVT is te beluisteren als podcast, zodat u OVT op een voor u geschikt moment via de smartphone of computer terug kunt luisteren.

COOKIES & PRIVACY

Er lijken happen uit een deur van de Hagia Sophia-moskee in Istanboel genomen te zijn, zo meldt de Turkse Kunsthistorische Unie. Letterlijk. Er wordt vermoed dat gelovigen stukjes van de houten Keizersdeur hebben gehaald om op te eten. De Hagia Sophia, een van oorsprong Christelijk Orthodox gebedshuis en UNESCO-werelderfgoed, is al langer onderwerp van discussie. Na decennialang gebruik als museum is het sinds 2020 een moskee. Waarom maakt deze deur zo hongerig, en wat zegt deze affaire over de Turkse omgang met erfgoed? We praten met kunsthistorica Sanne Frequin.

De bewoners van het Stokstraatkwartier in Maastricht werden het ‘crapuul’ genoemd: het uitschot. De voormalige volkswijk is tegenwoordig een mondain winkelgebied. Frank Bokern schreef een boek over de buurt die ontstond als tragisch nevenproduct van de vroege industriële revolutie in Maastricht. Verder: een Hollywoodserie als nieuw perpectief op Watergate, de deur van de Hagia Sophia wordt langzaam opgegeten, Historische Boeken met Wim Berkelaar, de column van Abdelkader Benali en in Het Spoor Terug: Posttraumatisch Stresssyndroom #1

Ga naar de voorpagina →

Al onze programma's op een rij →

De programmagids, columns en artikelen →

Voor leden, gidsabonnement en donatie →

Voor 22 uur besteld, volgende dag in huis →

Contact met de vpro, cookies & privacy, rechtenbeheer, werken bij de vpro, pers, nieuwsbrief en social media →