Ramkrakers slaan op amper een kwartier tijd twee keer toe in garages: “Net voordeur vervangen die sneuvelde bij vorige ramkraak” (Binnenland) | Het Nieuwsblad

2021-12-27 05:11:13 By : Ms. Mila Lin

Ramkrakers zijn zondagnacht op ongeveer een kwartier tijd de Ford-garage in Dworp en de Peugeot-garage in Alsemberg binnengereden. De twee daders gingen onder meer met de twee kassa's aan de haal.

De sporen van de ramkraken afgelopen zondagnacht bij de Ford-garage langs de Alsembergsesteenweg in Dworp en de Peugeot-garage aan de Brusselsesteenweg in Alsemberg zijn nog duidelijk zichtbaar. Kort na middernacht reden twee mannen in een witte Ford Fiësta eerst de glazen toegangsdeur van de Ford-garage aan flarden. “Op de camerabeelden is te zien hoe de daders met hun wagen de toegangsdeur rammen, waarna die openvliegt”, zo vertelt zaakvoerder Eric Vanspringel. “De daders doorzochten de ruimte achter de toonbank, een bureel en ons keukentje. Ze rukten de volledige kassa los, en namen ook nog een laptop en een tablet mee. Die stopten ze in een zak die ze hier hadden gevonden.”

“Nadien sprongen beide mannen in hun wagen. Tijdens de inbraak, die een drietal minuten heeft geduurd, lieten ze de motor van hun wagen draaien. Hun lichten en mistlampen bleven ook branden. Een bewuste zet, want daardoor is het niet mogelijk om de nummerplaat om de camerabeelden te zien. Het gezicht van een van de daders is wel niet afgedekt, en een van de inbrekers droeg geen handschoenen. Hopelijk levert dat iets op”, aldus Vanspringel.

Een getuige die de inbraak in Dworp had horen en zien gebeuren, verwittigde de politie. Maar toen een patrouille ter plaatse kwam, waren de daders al hun slag aan het slaan in Alsemberg in de garage van Group Ollivier, zowat vijf kilometer verderop. Ook daar werd, net zoals op 1 december van vorig jaar, een ramkraak gepleegd.

“Iets voor half een is de wagen voor het eerst te zien op de beelden. Vorige keer probeerden de daders eerst de deur nog open te trappen, waarna ze met hun wagen achterwaarts binnen reden. Deze keer zijn de inbrekers meteen tegen de deur gereden, waarna ze over de toonbank gesprongen zijn. Ze kenden goed hun weg. Met de kassa in hun handen zijn ze naar buiten gelopen. Op een paar minuten waren ze weer weg. Met hun wagen zijn ze weggereden in de richting van gemeentehuis”, zegt medezaakvoerder Anchy Duran. “We wonen iets verderop en waren snel ter plaatse, net als de politie die van Dworp kwam. Maar van de daders was geen spoor meer.”

Beide garages waren al voorzien van een alarmsysteem en camera's, maar gaan de beveiligingsmaatregelen nog opschroeven. Voor de etalage van de garage in Dworp stonden al paaltjes, en dat zal binnenkort ook het geval zijn voor de toegangsdeur. “Tijdens de eindejaarsperiode parkeerde ik altijd een wagen voor de deur, net om ramkrakers te ontmoedigen”, zegt zaakvoerder Eric Vanspringel. “Dat ga ik opnieuw doen, en ik ben niet de enige. Alle garagehouders langs de steenweg doen dat nu.”

In Alsemberg waren er na de inbraak anderhalve maand geleden al camera's bijgekomen. “We gaan er nog extra ophangen, en ook wij plaatsen een wagen voor de deur”, zegt Anchy Duran. “Ook deze inbraak zal ons weer geld kosten. Onze nieuwe voordeur stak er nog maar sinds kort voor Nieuwjaar in. In de kassa zat toch ook best veel geld, door het Autosalon waren het immers opendeurdagen. Dat we opnieuw slachtoffer zijn, is frustrerend. We weten niet wat we nog meer kunnen doen. Al 25 jaar zijn we hier gevestigd, en nooit eerder maakten we dit mee, ook niet in onze andere vestigingen.”

Feesten in mineur? Je kan nu 3 plusartikels gratis lezen. Zo ben je op de hoogte van al het nieuws over het overlegcomité.