Gouden halssnoer dat Mary Queen of Scots droeg bij executie gestolen uit Brits kasteel | Het Nieuwsblad

2021-12-27 05:09:36 By : Ms. amy zhang

Deze vitrinekast werd leeggehaald door de daders.  — ©  Police.uk

Uit het kasteel Arundel Castle, in het zuiden van Groot-Brittannië, is vrijdag een reeks historische schatten gestolen. Daarbij ook de gouden rozenkrans die koningin Mary van Schotland - Mary Stuart of Mary Queen of Scots - droeg toen ze in 1587 werd terechtgesteld.

De inbrekers namen behalve het gouden halssnoer nog een reeks gouden en zilveren voorwerpen mee, waaronder koppen die Mary kreeg bij haar kroning. De waarde van de gestolen voorwerpen wordt geraamd op meer dan 1 miljoen pond (1,16 miljoen euro).

“De rozenkrans heeft weinig intrinsieke waarde als metaal, maar als een stuk van de Howard-familiegeschiedenis en het nationale erfgoed is hij onvervangbaar”, aldus een politiewoordvoerder.

Het kasteel was pas dinsdag heropend voor het publiek. Vrijdag rond 22.30 uur ging er een inbraakalarm af. De politie van Sussex zei aan de Britse omroep BBC dat de inbrekers via een raam binnendrongen en een glazen kast kapot sloegen om de voorwerpen te kunnen stelen. 

In de buurt werd een uitgebrande 4x4-wagen gevonden. Vermoedelijk werd die gebruikt door de inbrekers.

Feesten in mineur? Je kan nu 3 plusartikels gratis lezen. Zo ben je op de hoogte van al het nieuws over het overlegcomité.