Dagopener 22 juli: de bedden voor vluchtelingen in de kerk van Novovolynsk gaan nog niet weg en zijn er straks genoeg studentenwoningen in Leeuwarden? - Friesch Dagblad

2022-07-22 20:29:34 By : Mr. Ryan Liao

De bedden liggen klaar voor gebruik voor nieuwe vluchtelingen die kunnen komen. Foto: Marieke Koetsier

Het had een ‘ludieke grap’ moeten zijn en het was zeker niet de bedoeling schade te veroorzaken. Maar dat deden de jongeren wel, die op Oudejaarsdag 2020 in het centrum van Joure een giertank tot ontploffing brachten. Gisteren moesten ze zich in de rechtbank verantwoorden voor hun daad.

Er dreigt komend studiejaar opnieuw een tekort aan woningen en kamers voor studenten, waarschuwt de Landelijke Studentenvakbond. Ook in Leeuwarden? Dat hangt mede af van hoeveel internationale studenten zich inschrijven aan de Friese hogescholen. ,,We hebben het redelijk goed voorbereid voor als er problemen ontstaan.”

Interessante vraag: welke rechten heeft een boom? Zaterdag wordt er een rechtszaak over gevoerd. Een fictieve, dat dan weer wel. Het draait om de familie Van Houten en de familie Steensma, die steggelen over een boom uit het Bosk van Arcadia. Benieuwd hoe dat afloopt? Lees in onderstaand artikel waar en wanneer de rechtszaak gehouden wordt.

Stikstof en stikstofreductie blijft de gemoederen bezighouden. Uit berekeningen van het ministerie van Financiën blijkt voor het eerst hoeveel boerenbedrijven geraakt worden door de stikstofplannen van het kabinet. Heel veel, is op te maken uit de documenten die zijn vrijgegeven.

In Novovolynsk, een stad in het uiterste westen van Oekraïne, merk je bijna niet dat het oorlog is. Totdat het luchtalarm afgaat. En totdat je in de lokale Kovcheg-kerk komt, want daar liggen de bedden voor vluchtelingen klaar. Vrijwilligers van de kerk helpen hun landgenoten in nood, met een klein beetje hulp vanuit Nederland.

Ons beschermen tegen de zee doen we al eeuwen, en meestal gebruiken we daar dijken voor. Maar dat is een weinig natuurlijke manier en bovendien zijn onze dijken wellicht niet bestand tegen de stijgende zeespiegel door klimaatverandering. Kwelders zijn dan een goed alternatief, laat nieuw onderzoek zien.

Na de regen van gisteren begint de dag nog veelal bewolkt. Het blijft echter droog en in de loop van de dag breekt de zon meer door. Het wordt zo’n 19 of 20 graden. In het weekend draait de wind naar het zuiden en voert dan warmere lucht aan. Dat is zaterdag al te voelen en zondag nog meer: dan kan het 26 of 27 graden worden.

Release: 5b98d2f67ba9db00efb4f775529bae7196211dc7

20073.js">