Staantafel/Statafel - Column Jan van As - Al het nieuws uit Escharen, Grave, Gassel, Herpen, Overlangel, Ravenstein, Reek, Schaijk, Velp en Zeeland

2022-07-30 00:45:43 By : Mr. Gonxing Liang

Om maar gelijk een misverstand weg te nemen, zo’n ding heet STATAFEL.

Bij ons in het schuurtje staan al bijna 19 jaar , ja... zolang is het alweer geleden dat ons tentje in andere handen ging, een aantal statafels en die staan daar al bijna 18 jaar gruwelijk in de weg. We hebben zelfs dat schuurtje na storm Eugene weer door Hennie Smits laten opbouwen omdat anders de statafels nat zouden worden. 

Het gaat hier niet om de opklapdingetjes zoals je die overal kunt kopen, dit zijn stoere frames (bijna hufterproef) met een massief houten blad. Het frame is handgemaakt door meesterlasser Kees van de Ven van d’n Brand en de houten bladen zijn van Swartjes uit Mill, we hebben het hier dus niet over zo maar ’n tafeltje!

Hoe komen die tafels nou in dat schuurtje? Dat heeft alles te maken met ’n paar boerelullen! Die tafels voldeden heel goed en er heeft heel veel bier op gestaan, doordat er zoveel bier op stond werden ze ook met eerbied behandeld, want bier is geld en dat moet niet omvallen. Behalve... als enkele mensen met het verstand van een biljartbal eraan gaan staan. Zij probeerden de voetsteunen krom te drukken en door de tafels hard op de grond te gooien, brak het blad in tweeën, en toen ze dat eenmaal door hadden, ging er regelmatig een blad in twee stukken en stond ik weer in Mill om het blad te lijmen of een nieuw blad te halen. Ook in die tijd waren wij snel met beslissen en de prachtige statafels verdwenen in de schuur en er kwamen kubussen. Einde van een kostbaar traject.

Toch moest er iets gebeuren want ze hebben er lang zat gestaan. 

Opeens kregen we een idee: we dachten dat misschien de ouwe Kobusklanten wel graag zo’n herinnering wilden hebben. De Kobus klantenservice is oneindig, dus gingen we niet naar Markplaats, maar naar Facebook, foto erbij en mijn e-mailadres.

Binnen ’n paar uur stonden er al 12 mensen die teruggebeld wilden worden. Dus kwam er actie op het Brouwerspad, ik heb mijn beste maatje gebeld en samen moesten we een prijs bedenken voor de tafels, we besloten tot ongeveer 20% van de nieuwprijs en kwamen tot de volgende aanbieding; honderd euro’s per stuk en bij 2 of meer een heftige korting, en die korting zeggen we pas als de koper bij ons is (dus niet aan de telefoon). Dat zou lachen worden! Beste Maatje laadde alvast 2 tafels in zijn bus en ik ging bellen en kreeg er al schik in. Zeker na het bezoek van 2 ouwe klanten uit Mill, zij wilden graag een tafel hebben en zochten de mooiste uit. De volgende mensen waren ook klanten geweest, hij vond 100 euro veel geld en zag de tafel staan die onder de drup had gestaan en waarvan het blad was ‘opgezet’, met geduldig schuren is dat gemakkelijk op te lossen. Hij kreeg 20 euro’s korting! Direct na hem kwam weer een ouwe klant en die wilde er twee, dus kreeg hij van ons de duizelingwekkende korting en vertrok heel erg blij weer naar Gemert. De tweede tafel was het trouwcadeau  voor zijn maat. Hartstikke origineel en ik regelde nog snel een Kobus T-shirt en stickers voor hem. En toen kwam er iemand die zei dat hij zoveel bier bij Kobus had gezopen dat hij nou toch wel zo’n tafel voor 25 euro’s zou krijgen, maar dat ging dus niet gebeuren, hij wist van tevoren de prijs. Dus vertrok de BMW met Abarth luid ronkend weer richting Veghel.

Daarna kwam iemand die ik aan de telefoon al herkende aan zijn accent (NEC). Hij bood meteen 50 euro’s, maar ook hij wist van tevoren de prijs. Toen maakte hij een foto van de tafel en zei dat hij die foto aan zijn vriendin ging laten zien. Toen ik zei dat hij die foto toch via zijn telefoon kon versturen zei hij: “Needetkensijnie” (nooit meer iets van gehoord).

Na hem kwam een erg mooie Ford Mustang (Cobaltblue) voorrijden. Hij bekeek de tafel en zei dat ie dik de prijs waard was, maar... hij paste in de winter niet in zijn schuurtje. Ik zei dat je het blad er in 2 minuten af kunt schroeven, maar hij wilde eerst even thuis gaan kijken (nooit meer gezien).

Bekend volk komt er dan uit Grave. Hij wil mij matsen en biedt 80 euro terwijl hij zijn hand ophoudt om de koop af te klappen. Gaan we niet doen en hij zegt dat ie nog zal bellen (nooit meer iets van gehoord).

Toen kwam de held uit Schijndel en die had ook al zo’n vette BMW. We herkenden elkaar direct, want hij is een van de weinige mensen in de hele wereld die ’n paar weken niet in Kobus mocht komen en dat was inclusief de kermis. Later is alles goed gekomen. Ik vroeg of hij ook een gezin had en vernam dat hij geen kinderen had maar wel een sprookjeshuwelijk, want als hij thuis komt dan zit de heks op de bank. Dat werd drie uren later al bevestigd toen hij de gekochte tafel terug moest brengen van zijn lieve schat, want zij hield niet van de kleur... zei hij (nooit meer gezien).

Twee tafels gingen met een duizelingwekkende korting naar Uden en gaan daar dienst doen als tekentafel. EEn paar jaar geleden hebben we een tafel gegeven aan een vriend en die heeft die tafel met blad en al glanzend zwart gemaakt en aan de zijkant gouden biesjes gemaakt. Die gebruikt hij nu als mensen bij binnenkomst iets moeten tekenen (huwelijk, uitvaart, etc.. ) en deze jongens maken er deftige tafels van voor folders, wijn uit te schenken etc…

Het schoot lekker op! Toen bleek dat er nog iemand ooit een tafel geleend had en terug kwam brengen. Meneer Iwan Verhoeven uit Veghel wilde dat ik er een terug zette voor hem, want hij zou hem echt komen halen maar… nooit meer gezien, dus nu staan er weer drie. Wie maakt me los?

REEK - Kinderen uit Keent, Overlangel en Neerloon en enkele vriendjes uit Herpen en Ravenstein zijn de zomervakantie op een zeer leuke manier begonnen met het KeLaLokamp.

VELP - Geert Liebrand, eerder bedrijfsleider horeca bij een zorginstelling, heeft zijn draai gevonden in het Ambachtscentrum Grave. In de coronaperiode besloot zijn zorginstellin..

GRAVE - Met ingang van de maand augustus wordt het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de gemeente Land van Cuijk tot nader bericht eenmaal per twee weken opgehaald.

GRAVE - Heb je nog kapotte spullen voordat je naar vakantie vertrekt? Ga dan nog even langs bij Repair Café Grave. Dat is elke eerste woensdagmiddag van de maand geopend.

OSS - Maasland Gilde Oss houdt zaterdag 6 augustus een fietstocht door de stad met als thema de wederopbouwarchitectuur en vooral van de Bossche Schoolstijl.

BRABANT - In het eerste halfjaar van 2022 werden in Noord-Brabant 51.080 hypotheken aangevraagd. Een stijging van 16,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

GRAVE - Waterschap Aa en Maas stelt zondag 31 juli gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Rondleiders leggen uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in..

DEMEN - Aan de Maasdijk in Demen ligt een gezellige bistro waar regelmatig leuke evenementen plaatsvinden. Onlangs was er een barbecuebattle met live muziek van Harp uit Schaijk.

NIJMEGEN - Van 19 tot 22 juli liepen 34.934 wandelaars De 4Daagse van Nijmegen uit. Anders dit jaar: er waren 5.000 minder mensen gestart dan in 2019 toen de 4Daagse voor het laa..

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.