Je sekstoys schoonmaken en onderhouden doe je zo - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-12-29 09:22:38 By : Ms. Apple Ji

Eerder bleek al dat tijdens de coronacrisis grote hoeveelheden seksspeeltjes verkocht werden. Vele consumenten zullen inmiddels het extra gezelschap in de slaapkamer hebben liggen, maar hoe duidelijk is het schoonmaakprotocol voor deze gadgets eigenlijk? Gezien ze op allerlei intieme plekken komen, is aandacht hieraan besteden geen overbodige luxe.

Dit blijkt namelijk belangrijker te zijn dan je misschien dacht, vertelt seksuologe en ambassadeur van Easytoys Eveline Stallaart. De seksuologe geeft aan dat je een speeltje al-tijd schoon moet maken na gebruik. Ga dus maar alvast na hoeveel keren je al hebt gemist...

Hoogste tijd dus om daar nu mee te beginnen. De beste manier om vrijwel alle speeltjes schoon te maken is om het af te spoelen met zo warm mogelijk water en om daarna een toycleaner te gebruiken. Dit spuit je op het speeltje, waarna je het afneemt met keukenpapier of een schoon doekje. Is je speeltje nou waterproof, wat je kunt checken op de verpakking, dan kun je het na de toycleaner opnieuw afspoelen en weer afdrogen. 

‘Door je toy goed schoon te maken weet je bovendien dat deze langer meegaat, maar buiten dat is schoonmaken zó belangrijk om infecties te voorkomen. Bacteriën verspreiden zich enorm snel en je huid rond je intieme delen is super gevoelig. Een speeltje gebruik je in het moment zelf, waardoor je ook niet altijd goed doorhebt op welke plekken hij allemaal komt. Schoonmaken na ieder gebruik is dus echt een must’, aldus Stallaart. 

De manier waarop je een speeltje schoonmaakt, is alleen wel van een paar dingen afhankelijk. Zo bestaan er zogenaamde poreuze en niet-poreuze speeltjes. Nu is de kans groot dat jij een niet-poreus speeltje hebt aangeschaft, aangezien poreuze speeltjes niet echt meer verkocht worden. Dit omdat deze toys minder veilig zijn en hier sneller bacteriën op kunnen groeien door de niet volledig gladde oppervlakte van de speeltjes… 

Poreuze speeltjes herken je bovendien aan het feit dat ze heel zacht en flexibel zijn. Klinkt het nu toch alsof je een poreus speeltje hebt? Dan is het goed om te checken of deze bodysafe is door dit te checken op de verpakking. De non-poreuze speeltjes worden nu voornamelijk verkocht en zijn meestal van siliconen gemaakt en soms ook van glas of metaal. Deze maak je het beste schoon volgens bovenstaande methode. Pas wel altijd even goed op wanneer het speeltje een motor bevat, omdat deze niet nat mag worden. 

Een veelgestelde vraag is bovendien of een seksueel overdraagbare aandoening (soa) ook van een seksspeeltje te krijgen is. In het geval van een ‘vieze’ toy, die je zelf hebt gebruikt maar niet hebt schoongemaakt, kan dit niet omdat dit een andere bacterie betreft. Een soa kun je op deze manier alleen krijgen, wanneer iemand anders het speeltje nét heeft gebruikt en er net een soa-bacterie op heeft achtergelaten. ‘Speeltjes delen, met iemand anders dan je sekspartner, zou ik dan ook nooit doen.’ 

En hoewel je geen soa kunt krijgen, benadrukt de seksuologe nogmaals dat je er wel een schimmelinfectie of blaasontsteking van kunt krijgen en dat is ook zeker geen pretje. Zorg er dus altijd voor dat je die toy na gebruik goed schoonmaakt, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Regelmatig wordt ook aanbevolen om anti-bacteriële doekjes te gebruiken voor de schoonmaak, maar dit is volgens de seksuologe geen goed idee. ‘Het risico dat hierbij komt kijken is dat hierdoor het stofje triclosan, een desinfecterende stof, op je speeltje achter kan blijven. Hier moet je echt voorzichtig mee zijn. Dit is namelijk niet voor je lijf bedoeld, maar om vloeren mee af te vegen.’ 

Hetzelfde geldt overigens ook voor antibacteriële zeep, omdat vaak te onduidelijk is of hier schadelijke stoffen in zitten voor je intieme delen. Veel beter is dus om een speciale toycleaner te gebruiken. En hoewel er allerlei verschillende soorten bestaan, met verschillende prijzen, doen deze volgens Stallaart allemaal hun werk.

‘Zolang je er een koopt bij een betrouwbare zaak, waar je bijvoorbeeld ook je toy koopt, kun je er vanuit gaan dat deze goed werkt.’ Het prijsverschil tussen de verschillende cleaners kan overigens ontstaan door bekende merken of omdat een toy zuiniger of minder zuinig sprayt. 

Nu weet je dus hoe je je speeltje schoonmaakt na gebruik, maar nadat je het speeltje hebt afgedroogd moet je deze natuurlijk ook nog ergens opbergen. Stallaart vertelt dat ook dit iets is waar lang niet iedereen goed over geïnformeerd is. De meeste speeltjes belanden namelijk op nachtkastjes, in een stoffige kast of misschien onder bed. Hoe moet het wel? 

‘Het beste is om je toy in een zakje te bewaren. Dit hoeft niet hermetisch afgesloten te zijn, maar wel zo dat het niet in contact staat met andere dingen. De oplader of een andere toy kun je dan ook beter in een ander zakje of op een andere plek leggen. Belangrijk is om de toy nooit op een warme plek te bewaren, dus onder een lamp die misschien warmte afgeeft. Bacteriën worden hier namelijk erg enthousiast van.’

We hebben reeds een reactie van je ontvangen, bedankt!

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

'Zeg niet: 'Wat erg voor je.' Dat is aanmatigend, daarmee wordt iemand nog kleiner'.

Hoe bannen we de mobiele telefoon weer uit ons leven als het zo’n prominente plek heeft ingenomen in ons werk en in ons sociale…

Hoe lekker is snert uit blik, pak of zak? En hoe scoren ze in vergelijking tot zelfgemaakte erwtensoep?

Hoe (on)veilig zijn siliconenborsten?