Geschiedenis en ontwikkeling van de bureaustoel | Geschiedenis

2021-11-05 04:10:05 By : Ms. Anna Zhong

De bureaustoel is een bijzondere uitvinding. Zeker in deze tijd, waarin veel mensen een thuiskantoor hebben, is een goede bureaustoel onmisbaar. Maar waar komt deze handige stoel vandaan? Wanneer is de bureaustoel en door wie? Je leest het in dit artikel over de geschiedenis en ontwikkeling van de bureaustoel.

Stoel van farao Toetanchamon (CC BY-SA 2.0 – ddenisen – wiki) Er zijn ook stoelvarianten uit de Prehistorie, die gedateerd worden rond 10.000 v.Chr., maar dit waren eerder krukken gevonden dan stoelen.

Uit de archeologie bleek dat er in het prehistorische Egypte rond 3000 v.Chr. al stoelen in gebruik waren, beide bij het gewone volk als de aristocratie. In Egypte waren stoelen met rugleuningen en armleuningen voorbehouden aan de elite, zo schreef Witold Rybczynski in Now I Sit Me Down. Van Kismos tot kunststof stoel (2016). Ook bevestigde de Egyptische high society stoelen met bladgoud en ivoor. Klaarblijkelijk niet alleen een praktisch doel, maar waren ook prestige-voorwerpen. Stoelen waren, net als tronen, meubelstukken om je macht mee te laten zien.

Een ijkpunt in de geschiedenis van de stoel had plaats omstreeks 1900 v.Chr. Toen werden er speciale stoelen gemaakt voor ambachtslieden, zodat ze hun werk konden doen.

Volgens historici kunnen twee prominente historische personen als uitvinder van de hedendaagse bureaustoel worden beschouwd, namelijk Thomas Jefferson en Charles Darwin. De ontwikkeling van 'gewone' stoelen naar de hedendaagse verrijdbare stoelen kwam echt op gang tijdens de Industriële Revolutie. Politicus Thomas Jefferson, bekend van de Amerikaanse Onafhankelijkheids uit 1776, gebruik een robuuste stoel met vaste poten om zijn bureauwerk goed te kunnen uitvoeren.

De moderne bureaustoel voorzien van wielen, zoals wij die nu nog kennen, zou in de jaren 1840 zijn ontwikkeld door de evolutiebioloog Charles Darwin. Omdat Darwin tijdens het aan zijn befaamde evolutietheorie veel achter zijn te schrijven, ontwikkeling hij voor eigen gebruik een praktische en verrij zat gemaakt.

Centripetal Spring ArmchairDe oudste bekende bureaustoel met verstelbare armleuningen, de Centripetal Spring Armchair, ontworpen door Thomas E. Warren. Kort erna, in 1851, werd deze stoel – die ook een rugleuning en hoofdsteun had – gespeeld op de Eerste Wereldtentoonstelling, de Great Exhibition (mei-oktober 1851) in Londen. De Centripetal Spring Armchair, vervaardigd in de Verenigde Staten, gevormd als de eerste bureaustoel die op grote schaal geproduceerd werd.

In 1904 werd een speciale stoel die bedoeld was voor typisten, de uitvoering 'Larkin Building'. Maar deze stoel bleek erg instabiel te zijn en werd door mensen die deze bureaustoel gebruikt al snel de 'zelfmoordstoel' genoemd.

Vanaf de jaren 1920, in het interbellum dus, kwam het accent bij het ontwerpen van bureaus en bijhorende stoelen meer te liggen op ergonomie en gezondheid. Bureaustoelen kunnen voorkomen om lekker te zitten, maar ook niet te voorkomen en te voorkomen. Aan het begin van deze trend de door een Amerikaanse veteraan stond 'Do / More-houdingsstoel' uit 1925, de gebruikers beloofde:

"Deze stoel nierproblemen, constipatie en een hele reeks andere problemen..."

Na de Tweede Wereldoorlog deed ook de plastic stoel, die daarna in de rossen meer kleuren beschikbaar kwamen, zijn intrede in de kantoorwereld. Een van de eerste plastic stoelen die ontwikkeld werd, was de 'Pivot Armchair Cast Base on Castors' (kortweg: PACC), in 1954 ontworpen door Charles en Ray Eames. Vanaf de jaren 1950 kwamen er meer plastic gebruiksvoorwerpen en producten beschikbaar, zoals de befaamde plastic fiets uit 1952, een Nederlandse uitvinding van JB Kaijser.

Een van de meest recente noemenswaardige ontwikkeling op het gebied van bureaustoelen is de 'Guardian Chair' van het Amerikaanse bedrijf Neutral Posture. Deze stoel werd in 2013 en is een ergonomische computerstoel die voorzien is van een kogelvrij vest. De stoel moet studenten beschermen tegen geweerschoten. De stoel werd ontworpen naar het begin van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School op 14 december 2012, die aan 28 mensen het leven leven.

Ook interessant: Tandarts bedacht de elektrische stoel …of: Geschiedenis van de Rietveldstoel van Rood-blauwe stoel Handig: Lijst van uitvindingen

Internet -https://www.nytimes.com/2011/04/25/arts/25iht-design25.html -https://qz.com/work/1351903/the-history-of-the-office-chair/ -https://www.theatlantic.com/international/archive/2016/08/chairs-history-witold-rybczynski/497657/ -https://www.emtek.nl/blog/hoe-is-de-bureaustoel- ontstaan ​​​​-https://en.wikipedia.org/wiki/Office_chair -https://www.emtek.nl/blog/geschiedenis-van-de-stoel-en-het-zitten

  Of bekijk onze alfabetische onderwerplijst

Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische historische achtergronden en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.

- Fout in een artikel? Opmerking? Vraag? Gebruik dit formulier - Historicus? Docente geschiedenis? Journalist? Publiceer op Historiek

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn..."